Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će 11. studenoga ove godine u Istanbulu prijateljsku utakmicu protiv izabrane vrste Turske, priopćili su u utorak iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Ugovor o odigravanju utakmica potpisao je predsjednik HNS-a Davor Šuker tijekom posjeta gradiću Riva, koji se nalazi u okolici Istanbula na obali Crnog mora.

Radi se o dvoboju koji je trebao biti odigran u lipnju, ali je morao biti otkazan zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

Dvoboj će biti odigran na olimpijskom stadionu Ataturk, koji je sa kapacitetom za 76.000 gledatelja najveći stadion u Turskoj.

Hrvatsku reprezentaciju prije nastupa u Turskoj čekaju dvije utakmice Lige nacija u rujnu, 5.9. protiv Portugala u Portu i 8.9. protiv Francuske u Parizu, te još tri dvoboja u listopadu, prijateljska utakmica sa Švicarskom (7.10.) i dva domaćinstva u Ligi nacija protiv Švedske (11.10.) i Francuske (14.10.).

Utakmica s Turskom će Zlatku Daliću i njegovim izabranicima poslužiti kao priprema za posljednja dva susreta Lige nacija, gostovanje u Švedskoj (14.11.) i domaćinstvo protiv Portugala (17.11.).

Hrvatska je protiv Turske do sada odigrala deset utakmica, od kojih su najviše u sjećanju ostale pobjeda 1-0 na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, što je bio prvi nastup ‘vatrenih’ na velikim natjecanjima, te poraz u četvrtfinalu EURA 2008. u Beču, kad su Turci slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što su izjednačujući pogodak postigli u posljednjim sekundama produžetka.

Hrvatska je Tursku pobijedila i na startu EURA 2016. u Francuskoj, a posebno dojmljiva bila je pobjeda ‘vatrenih’ 3-0 na istanbulskoj Turk Telekom Areni u sklopu doigravanja u kvalifikacijama za EURO 2012.

U dosadašnjih devet dvoboja Hrvatska je ostvarila tri pobjede, četiri puta su utakmice završene bez pobjednika, a Turska je slavila dvaput, samo jednom u osnovnih 90 minuta, i to kad su se ove dvije reprezentacije posljednji put sastale, u studenome 2017. u sklopu kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018., a bilo je 1-0 za Turke.

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 25.08.2020.