Prema podacima RKI-a, u Hrvatskoj se zarazilo 197 njemačkih građana.

Institut Robert Koch (RKI) objavio je svoj redoviti tjedni izvještaj o stanju pandemije u Njemačkoj, u kojem se analizira i koliko se Nijemaca zarazilo koronom tijekom svojih godišnjih odmora u inozemstvu.

“Infekcije koronom, koje su se vjerojatno dogodile tijekom putovanja ili na odmoru, igraju sve veću ulogu u trenutnoj stopi zaraze u Njemačkoj”, konstatira RKI.

Od 28. lipnja do 25. srpnja prijavljena su 3662 slučaja u kojima su oboljeli vjerojatno bili izloženi koronavirusu u inozemstvu. Prema podacima RKI-a, najviše se stanovnika Njemačke u proteklom periodu zarazilo koronom u Španjolskoj, njih 1247. Na drugom mjestu je Turska (249 zaraženih), treća je Nizozemska (203), prenosi Index.

Hrvatska je na četvrtom mjestu, u njoj se, prema podacima RKI-a, zarazilo 197 njemačkih građana, a peta je Grčka (180 zaraženih).

Zanimljivo je primijetiti da je prije četiri tjedna – krajem lipnja – zabilježeno samo 5 slučajeva onih koji su se zarazili u Hrvatskoj. Sredinom srpnja taj broj se popeo na 84 zaražena koja su u Njemačku došla nakon ljetovanja u Hrvatskoj.

Od šestog do desetog mjesta su redom Rusija, Francuska, Italija, Austrija i Danska.

Kada se brojke koje je objavio RKI stave u kontekst turističke sezone, Hrvatska zasad bolje stoji od svojih konkurenata Španjolske i Turske, ali je zato veća šansa da se njemački turisti zaraze koronom u Hrvatskoj nego u Grčkoj i Italiji. Posebno snažan porast zabilježen je za Tursku od sredine srpnja, gdje se broj novozaraženih tjedno udvostručio.

Širenje korone povratkom s ljetnih odmora trebalo bi se usporiti novim pravilima za ulazak u Njemačku.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.07.2021.