Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, najavila da razmišljaju o uvođenju “Digitalnog zelenog certifikata” za lakši prelazak granice, u neizvjesnosti se čeka rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama Europske unije.

Evo što kaže hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na temu najavljenih Covid-putovnica:

1. PITANJE SUVERENITETA: Svaka država članica zadržava pravo odrediti koje se javnozdravstvene mjere primjenjuju ili ne primjenjuju na one koji posjeduju tzv. digitalni zeleni certifikat.

2. PITANJE SLOBODE: Neovisno o ovom certifikatu, pravila za prelazak granice postrožena su u cijeloj Europi. Certifikat ujednačava kriterije, tako da svi njegovi nositelji imaju ista prava, neovisno iz koje države dolaze.

3. PITANJE IZBORA: Nekolicina država članica najavila je samoinicijativno uvođenje tzv. COVID-putovnica i Hrvatska, da ne bi postala slijepo crijevo EU-a, a njezini radnici diskriminirani na EU tržištu, nije po tom pitanju imala puno izbora.

Ovako je našim radnicima i studentima puno lakše otići na mjesto rada ili studiranja, a turistima je olakšan ulazak u Hrvatsku za vrijeme turističke sezone, o čemu naša država ekonomski jako ovisi.

4. PITANJE TRAJANJA: Ovaj certifikat primjenjuje se do onog trenutka kad SZO proglasi kraj pandemije, ne duže. Ukratko, Hrvatska uvođenjem tzv. digitalnog zelenog certifikata ništa ne gubi, samo svojim državljanima osigurava jednostavniji prelazak više granica unutar Europe, a strancima olakšava ulazak u Hrvatsku.

Ovime se nikoga ne prisiljava na cijepljenje niti se bilo kome onemogućuje izlazak iz Hrvatske. Nisam se željela ranije očitovati o teškim uvredama koje su mi od ostrašćenih pojedinaca upućene čak i na sami blagdan Uskrsa. Takve gadosti idu na dušu onih koji ih izgovore ili napišu.

Razumijem oprez kad je u pitanju ograničavanje građanskih sloboda, razumijem i strah u ovom vremenu neizvjesnosti, ali ne i pljuvanje na temelju dezinformacija. Uvijek sam se svim srcem borila za hrvatske interese u Europskoj uniji i tako će biti do zadnjeg mog dana u Europskom parlamentu, napisala je na svom Facebook profilu.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.04.2021.