Split ima punionice za električna vozila na Brodarici i u Šimićevoj ulici, a treću su HEP-ovu punionicu na križanju Varaždinske ulice i Ulice Domovinskog rata pustili u rad predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ukupna snaga punionice je 93 kilovata (kW), na njoj je moguće istodobno puniti dva automobila, a ima sva tri standardizirana priključka kako bi se njome mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu. 

Punionica je postavljena na temelju sporazuma o suradnji između HEP-a i Grada Splita, i to je treća javno dostupna punionica u Splitu, a postavit će se još 22.

HEP je postavljanje ELEN punionica diljem Hrvatske financirao vlastitim novcem te novcem iz EU fondova.

HEP-ova mreža ELEN punionica pokriva svih 20 županija i grad Zagreb, sve autoceste i druge važne ceste u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta. Na HEP-ovim se punionicama istodobno može puniti više od 400 električnih automobila, što je polovina svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj, ističu iz HEP-a.

“Naša mreža punionica već danas omogućuje svim vozačicama i vozačima električnih automobila da neometano putuju do bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj. Samo u posljednjih godinu dana postavili smo više od sto punionica, i to je pokazatelj koliko smo ubrzali realizaciju investicija u HEP-u. Zahvaljujući takvom pristupu, procjenjujemo da ćemo ove godine imati rekordnu realizaciju investicija, više od četiri milijarde kuna”, istaknuo je Barbarić.

Ocijenio je i kako je nova punionica za električna vozila, nakon što je prošli tjedan otvorio sunčanu elektranu na Visu, logičan nastavak HEP-ove akcije u vezi sa strategijom Vlade u promicanju zelene strategije.

“HEP se strateški odredio prema obnovljivim izvorima u smislu sunca i vjetra, a plan nam je do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna u obnovljive izvore”, rekao je Barbarić i najavio kako će do kraja godine biti otvorena vjetroelektrana Korlat (kod Benkovca). 

Gradonačelnik Krstulović Opara je rekao kako je nova punionica za električna vozila početak promišljanja grada u skladu sa ‘smart city’ filozofijom koju promiču. 

“Ovo je važan iskorak za naš grad, veselimo se moderniziranju Splita i kvalitetnom korištenju održive energije ne samo po pitanju automobila, već i u ostalim segmentima, gdje očekujemo daljnju suradnju s HEP- om, prije svega s gradskom rasvjetom, ali i na drugim aktivnostima”, istaknuo je. 

HEP je u Splitsko-dalmatinskoj županiji dosad postavio 19 punionica, uključujući dvije na Hvaru i tri na Braču, a namjerava ih postaviti još 27, uključujući dvije na otoku Visu. Taj je investicijski ciklus vrijedan 12 milijuna kuna, ističu iz HEP-a.


Autor: CroExpress/Promo Datum objave: 14.09.2020.