Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio je u ponedjeljak, 18. listopada u Rumunjskoj. U Starčevu je posjetio Udrugu banatskih Hrvata. Prostorije udruge smještene su u župnom uredu, a njihova obnova podržana je od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu održana je svečana primopredaja donacije vrlo vrijedne obiteljske knjižnice Dinka Milasa, koju su on i supruga prikupljali kroz više desetljeća. Uz donatora i ravnateljicu gimnazije Alinu Mistoiu, na svečanosti su sudjelovali državni tajnik Milas, NJ. E. Marija Kapitanović, veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj, kao i Ana Filka, inspektorica za manjine, Slobodan Giureci Ghera, zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine te Petar Hategan, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH koji je puno pomogao u realizaciji ove donacije.

„Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i da će predstavljati novi snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture i osnaživanje hrvatskoga identiteta, koji se u ovome području tako lijepo očuvao kroz mnogo stoljeća, što je zbilja zadivljujuće.“ – istaknuo je Milas tijekom svečanosti, zahvalivši se donatorima.

„Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i da će…

Objavljuje Zvonko MilasUtorak, 19. listopada 2021.

Nakon svečanosti, izaslanstvo su se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije susrelo sa župnikom vlč. Petrom Rebedžilom, a potom je održan sastanak u Općini Karaševo s načelnikom Petrom Bogdanom i suradnicima. Nakon sastanka u općini održan je susret u prostorijama udruge Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj na kojem je domaćin bio Slobodan Giureci Ghera, predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske sa suradnicima.

Potom se izaslanstvo uputilo u Općinu Lupak gdje se susrelo predstavnicima Katoličke crkve, udruga i škola. Izaslanstvo je posjetilo župnu crkvu Sv. Mateja u Lupaku te su održani sastanci u Općini Lupaku i Osnovnoj školi u Klokotiću na kojima je državni tajnik imao priliku porazgovarati s  načelnikom općine Lupak Marianom Vlašićem, župnicima Jurjem Patašanom (Lupak) i Mihaiem Simom (Klokotić), s ravnateljicama škola te s predsjednikom KUD-a Klokotić dr. Mihaiem Vatavom i predsjednicima još nekoliko udruga.

Državni tajnik Milas se u Općini Lupak susreo i s Cristianom Gâfu, županom Karaš-severinske županije te s Laviniom Carinom Pristavu, glavnom inspektoricom za školstvo. Razmijenjena su  iskustva i zaključeno je koliko je važno davati potporu očuvanju identiteta nacionalnih manjina, što je posebno važno omogućavati kroz sustav odgoja i obrazovanja, ali i kroz političku zastupljenost, što se i u Republici Hrvatskoj i u Rumunjskoj ostvaruje na visokoj razini.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.10.2021.