Autor: CroExpress

Hrvati u Janjevu zbog kriminala i razbojništava pod neprestanim su strahom i ugroženi na svojim stoljetnim ognjištima, stoji u otvorenom pismu koje su pripadnici hrvatske zajednice na Kosovu uputili na adrese hrvatskih institucija.

Kako navode u pismu, posljednjih godina događale su se povremene pljačke, razbijanje i rušenje praznih hrvatskih kuća. No, modus operandi se promijenio i sad su počeli nasilni upadi i u naseljene kuće i pljačkanje svega što se može odnijeti.

Zadnjih mjeseci dogodilo se nekoliko takvih nemilih slučajeva gdje je provaljivano u kuće, a ukradeno je i jedno vozilo. Kriminalna djela su prijavljena policiji, ali dosad niti jedan slučaj nije riješen, niti pronađeni krivci. Godine 2017. bilo je 39 slučajeva krađe, iduće godine 44 krađe i teške krađe, a ove godine dosad 10 slučajeva krađe i teške krađe.

‘Ne možemo niti govoriti niti raditi na integraciji Hrvata u kosovsko društvo dok se ovakvi zločini dopuštaju nad preostalim Hrvatima koji žive u Janjevu’, navodi se u pismu.

Janjevci u pismu pitaju odgovorne mogu li im omogućiti siguran i miran život i osnovno životno pravo na slobodu kretanja. ‘U Janjevu vlada strah, strah, strah i nemiran život i san. Dokle tako?! Zar se tako može živjeti?!’, pitaju se.

Datum objave: 25.04.2019.