Autor: CroExpress

John A. Miscovich je kao mladić radio u rudnicima Aljaske. Kako bi si tijekom posla olakšao život, izumio je vodeni top, koji danas ima upotrebu diljem svijeta. Preminuo je na današnji dan prije četiri godine.

John je bio sin Petera i Stane Miscovich. Peter (Pero) je rođen u selu Imotica u Hrvatskoj, odakle je 1903. otišao u SAD. Stana je bila sestra njegovog prijatelja Johna Bagoya i živjela je u Ćilipima. Peter joj je, kad je već živio na Aljasci, kupio kartu i Stana je 1912. došla na Aljasku. Oženili su se iste godine.

John je rođen 7. ožujka 1918. u Flatu, Aljaska. Već kao dijete radio je u rudnicima zlata i po deset sati dnevno držao je ogromno vodeno crijevo kojim se ispirala prašina i ostaci rudarenja, kako bi rudari mogli nastaviti svoj posao. Ovaj težak posao inspirirao ga je da izumi vodeni top.
miscovichj_kids.jpg
Obitelj Mišković oko 1925. John je drugi s lijeva. Desno su Pero i Stana (foto: Sandi Miscovich)

Njegov izum odgođen je zbog Drugog svjetskog rata, u kojem je sudjelovao četiri godine. Nakon rata izradio je prototip iz lijevanog željeza. Siguran u njegovu industrijsku vrijednost, unovčio je svoje osiguranje kako bi uložio u prodaju topa kojeg je nazvao Intelligiant. Brzo je uspio, Međunarodna mineralna korporacija Chicaga otkupila je dizajn.
Još veći uspjeh doživio je u Kaliforniji, gdje ga je John Stang Manufacturing Company zaposlila kao inženjera primjene dizajna. Ondje je vodio dizajn i razvoj za oko 150 različitih primjena Intelligianta. Njegov vodeni top korišten je u vojne svrhe, u naftnom i plinskom sektoru, čak i u NASA-inom svemirskom programu.

Naravno, najvažnija primjena je bila u borbi s vatrom. John je osmislio mehanizam od nehrđajućeg čelika koji je zamijenio dotadašnje teške mjedene cijevi i omogućivao ispumpavanje 15.000 galona vode u minuti umjesto dotadašnjih 1000. Miscovich je pokrenuo novu eru vatrogasne opreme.

Preminuo je 22. kolovoza 2014. godine. Njegovo naslijeđe živi i danas diljem svijeta u mnogim industrijama jer se Intelligiant i dalje, u raznim oblicima, primjenjuje. 

Datum objave: 22.08.2018.