PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

ĐURĐA POLDRUGAČ DE ŠOŠTARIĆ Majci je rekla da će se vratiti prije nego breskva da plodove. Nikad je više nije vidjela

Foto: privatni album

Foto: privatni album

Pokoj joj duši.

Br. pregleda: 17365

Autor: Carmen Verlichak Vrljičak

Imala je Đurđa 24 godine te noći u kojoj je žurila od Kvatrića do Remize. Bio je policijski sat i nije se imala čime vratiti kući s radija, gdje je radila, do drugog kraja grada. Vijesti su bile jako loše. Tito je napredovao, a nije bilo mogućeg života za one koji su se bili pokazali kao žarki katolici i čvrsti branitelji vjere. Znala je to Đurđa, kao i svi njeni drugovi.

Bio je svibanj 1945. i stoga se Đurđa Poldrugač oprostila i krenula put Bleiburga. 'Vratit ću se prije nego što breskva da svoje plodove', rekla je svojoj majci, onoj istoj koju nikad nije ponovno vidjela i kojoj je tek uspjela poslati papirić na kojem piše da je spasila život.

Ono što je Đurđa vidjela i proživjela u noćima i danima koji su slijedili pripada najvećim užasima što su ih Hrvati pretrpjeli u svojoj povijesti.

Zatim, nakon nekoliko mjeseci, našla se kao preživjela u Austriji, gdje je susrela Drageca Šoštarića, s kojim se nakon nekog vremena vjenčala, još uvijek u Austriji.

Kasnije, slijedili su put prognanikâ i živjeli u izbjegličkom kampu u Bagnoliju u Italiji, gdje se rodio njihov najstariji sin Neven.

Kad su se jednom našli u Buenos Airesu - stigli su brodom Santa Cruz 1948. godine - obitelj Šoštarić bila je jako važan dio zajednice Hrvata u Argentini. S njima učimo mnoge stvari, kao što su napor, nada i dostojanstvo. Sigurno su ljubav prema Bogu i povjerenje u Providnost ono što je učinilo Đurđu toliko vitalnom i sjajnom da se na njoj nije vidjelo da je proživjela tako crne noći i tako strašne tragedije.

Uvijek na nogama, sve do svojih posljednjih dana pokazivala se spremnom ispuniti obveze prema onome što je bila njena sudbina i prema svojoj obitelji, koju je zasnovala u tim nesigurnim vremenima sa svojim voljenim Dragecom. Iz te su obitelji proizišla tri briljantna profesionalca.

Danas se od nje opraštaju njeni sinovi Neven, Dario i Cristian, zajedno s unucima i praunucima. Đurđa se ponovno sastaje s Dragecom i sa svojom majkom, kojoj sigurno pokazuje plodove ne više samo breskve, nego jednoga cijelog života.

Rođena je u Zagrebu, 17. travnja 1921.

02.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.