PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.11.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

Bombaški napad na Hrvatski dom u Argentini: Dinka bi danas imala 58 godina

Dinka Domačinović je poginula, a njena sestra je ozlijeđena (foto: croaciastotales.com)

Dinka Domačinović je poginula, a njena sestra je ozlijeđena (foto: croaciastotales.com)

Da je bomba eksplodirala na onom mjestu gdje su ju stavili teroristi, možda nitko ne bi preživio.

Br. pregleda: 3482

Autor: Stella Hubmayer/Croacias Totales Radiosat

Zločinačku narav Udbe najbolje ilustrira teroristički napad bombom na prostorije Hrvatskog doma u Ulici Salta br. 1241 u Buenos Airesu. Bombu su, oko 22 sata, 16. srpnja 1960. prema izjavama očevidaca, postavile dvije nepoznate osobe, koje su pobjegle automobilom koji ih je čekao u susjednoj ulici.

Očevici tvrde da su teroristi prije izvođenja bombaškog napada zavirivali u dvoranu gdje se mladež zabavljala proslavljajući posljednji dan školskih praznika, te su morali biti svjesni svog zločinačkog čina.

Jedan od mladića Hrvata koji su tamo bili vidio je kutiju. Ne znajući da je unutra bomba udario ju je nogom i bacio je van. Kutija je ostala na prvoj stepenici Hrvatskog doma. Da je bomba eksplodirala na onom mjestu gdje su ju stavili teroristi, možda nitko ne bi preživio.

Dan nakon atentata, unatoč najvećoj brizi koju su poduzeli argentinski liječnici, preminula je trogodišnja Dinka Domačinović od posljedica ranjavanja gelerom u glavu. Pored nje poginuo je Argentinac, osamdesetogodišnji David Martinez, a ranjeno je još sedamnaest mlađih ljudi između devet i trideset i tri godine, među kojima je bila njezina sestra Dudi Domačinović.

U vrijeme ovog atentata u jugoslavenskoj ambasadi u Buenos Airesu nalazio se jugoslavenski diplomat Krešo Majer, kojeg su roditelji Dinke Domačinović označili kao potencijalnog organizatora tog zločina.
Otac Dinke Domačinović, Nikola, i Krešo Majer bili su školski kolege iz Zagreba.

16.07.2015.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.