Autor: CroExpress

Posljednjeg dana službenog boravka u Republici Čileu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Antofagastu, pokrajinu na krajnjem sjeveru Čilea, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Marcom Antoniom Diazom Muñozom, predstavnicima hrvatske zajednice te gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.

Prilikom susreta s upraviteljem pokrajine Antofagasta Marcom Antoniom Díazom Muñozom, predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o znanstvenoj i obrazovnoj te sveučilišnoj suradnji Republike Hrvatske i pokrajine Antofagasta, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost. U tom smislu, Predsjednica je spomenula Memorandum o suglasnosti Sveučilišta u Antofagasti i Sveučilišta u Zagrebu kao i posjet izaslanstva Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Pokrajini radi mogućnosti suradnje s Fakultetom za strojarstvo Sveučilišta u Antofagasti, Udrugom industrijalaca Antofagaste te tvrtkom Antofagasta Minerals.

Govoreći o kulturnoj suradnji, hrvatska predsjednica izrazila je zadovoljstvo što je prigodom njezinog službenog posjeta potpisan Program kulturne suradnje 2018.-2021. između Republike Hrvatske i Republike Čilea.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Antofagasta, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice, kojima je poručila kako zajedno s njima želi raditi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.

‘Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, kulturnim i sportskim udrugama i klubovima koji su kontinuirano uz mnogo požrtvovnosti, od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom Domovinom. Posebno mi je drago što ćemo se podsjetiti i Hrvatica koje su prije mnogo godina dosegnule ugledno mjesto u čileanskom društvu i bile predvodnice društvenog razvoja’, kazala je Predsjednica.

Zahvalivši svima na svemu što su učinili i što će i nadalje činiti na čast i ponos svoje Hrvatske i na dobrobit svoga Čilea, predsjednica Grabar-Kitarović posthumno je Lenki Franulic Zlatar dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine i kulture kroz dugogodišnji iznimno uspješan književni i novinarski rad te Povelje Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile udrugama SOCIEDAD CROATA DE SOCORROS MUTUOS i CLUB DE DEPORTES ‘HRVATSKI SOKOL’.

U nastavku boravka u gradu Antofagasta predsjednica Grabar-Kitarović zasadila je maslinu u Hrvatskom parku Parque Croacia, posjetila dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija te posjetom Društvu ‘Hrvatski sokol’ i Hrvatskom klubu Antofagasta završila službeni posjet Republici Čileu.

Antofagasta je početkom 20. stoljeća bila najbrojnija hrvatska kolonija na sjeveru Čilea. Dvije godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, 1920., ondje je živjelo 1200 hrvatskih iseljenika. Do onamo su stigli uz velike psihofizičke napore, uglavnom na mazgama ili pješice iz Argentine preko Anda. Nisu mogli platiti brodsku kartu do luke Antofagasta, do koje se plovilo oko Cape Horna.

Datum objave: 19.03.2018.