CroExpress/Anto Pranjkić

Burna je i mukotrpna povijest hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini. I znam kako sam samo riječju ‘hrvatskoga’ nesvjesno dodirnuo ‘osinje gnijezdo’, ljude kojima je hrvatstvo u Bosanskoj Posavini nepojmljivo.

Reći će, kako možete biti Hrvati, a živite u Bosni i Hercegovini?

Veliki broj i naših učenih ljudi koristi neke druge epitete i za sebe govori kako su pripadnici nekog drugog naroda. Recimo, bosanskog, a neki idu i korak dalje, pa kažu kako su pripadnici bošnjačkoga naroda. Ovih dana izložen sam silnim kritikama i napadima što kažem da mi, koji smo rođeni u Bosanskoj Posavini, a katolici smo i Hrvati, i imamo svoje puno određenje u tvrdnji da smo ‘Hrvati rimokatolici iz Bosne i Hercegovine’.
Dugo se u hrvatskom narodu u širim krugovima nije znalo praviti razliku između narodnosti i vjeroispovijesti, pa smo često znali govoriti o Srbima, Bošnjacima i katolicima ili katolicima, pravoslavcima i Bošnjacima.

Uđemo li tumačiti ove dvije jezične konstrukcije zapazit ćemo da su obje neispravne, jer ako govorimo o Srbima i Hrvatima, onda govorimo i o Bošnjacima, a ne o Muslimanima. Ili pak ako govorimo o katolicima i muslimanima onda govorimo i o pravoslavnima, a ne Srbima.

I tu u posljednje vrijeme dođe do nesporazuma, jer prema nekima, od kuda bosanskim katolicima pravo da se nazivaju Hrvatima?
To je pravo proizišlo iz povijesti ovdašnjega naroda, ali i tradicije i okolnosti koje su se dogodile pogotovo na području Bosanske Posavine. Poznato je da je područje Bosanske Posavine bilo i u sastavu banovine Hrvatske i da su brojni Hrvati iz Posavine vojsku služili u vojsci svoje države. Dakle, bili su državljani te države, a državljani te države su Hrvati.

Zavirimo li u povijest i vidimo li okolnosti stradanja mnogobrojnih posavskih, ali i žrtava na drugim područjima, vidjet ćemo koliko je hrvatstvo ukorijenjeno u biće posavskoga katolika. Uz stvarnost koja se zbivala na kraju Drugoga svjetskoga rata, kada je bilo i onih Hrvata, istina, u manjini, koji su prigrlili komunističku Jugoslaviju, moramo reći da se i njima treba dopustiti da se nacionalno odrede kako žele i imaju pravo biti Bošnjaci ili Jugoslaveni, ali nemaju pravo onima koji žele biti Hrvati uzimati taj hrvatski predznak.

Kratko i jednostavno rečeno, najveći broj Hrvata iz naše Posavine potomci su brojnih žrtava na kraju Drugog svjetskog rata, odgajani su u duhu Katoličke crkve, a živjeli u Bosanskoj Posavini, zato je najispravnije za te ljude govoriti kako su oni Hrvati rimokatolici iz Bosne i Hercegovine. I to je naš najispravniji identitet.

No, onima koji se žele osjećati i drugačije moramo i trebamo ostaviti pravo da se izjašnjavaju kako im volja.

Datum objave: 26.07.2020.