Autor: CroExpress

Nova veleposlanica Hrvatske u Australiji, Betty Pavelich Sirois, istaknula je u razgovoru za SBS da će jedan od njenih prioriteta biti ukidanje dvostrukog oporezivanja između dvaju zemalja. Ono je osobito velik problem za umirovljenike koji bi iz Australije preselili u Hrvatsku, koja im mirovinu ponovo oporezuje.

‘To je jedan od mojih prioriteta i to ističem u svakom razgovoru s australskim političarima i državnim službenicima’, rekla je. Zastoj je tu na australskoj strani; Hrvatska nije jedina država koja čeka na takav sporazum s Australijom, tu je još devet država Europske unije koje zajedno rade da se to promijeni.

Dvostruko oporezivanje je problem i za poduzetnike, koji će, kaže Pavelich, radije investirati u zemlju gdje neće dva puta platiti porez.

Pavelich je govorila i o promjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu, naglasivši kao pozitivno to što se više neće morati znati hrvatski jezik da bi se dobilo državljanstvo.

Kazala je i da zna za mnoge slučajeve, osobito mladih Hrvata, koji se u Hrvatsku vraćaju, ali se priče o njima u medijima ne prenose kao one o odlascima.

Betty Pavelich Sirois je odrasla u Kanadi, gdje je 1972. došla s roditeljima kao petogodišnjakinja. Od listopada je u Australiji, a nedavno je predala vjerodajnice te je i službeno hrvatska veleposlanica u Canberri. Završila je studij političkih znanosti u Ottawi. Radila je u kanadskom saboru do povratka u Hrvatsku 2005. godine. U Hrvatskoj je radila, među ostalim, kao savjetnica za međunarodnu promidžbu Kolinde Grabar-Kitarović, kad je ova bila ministrica vanjskih poslova.

Datum objave: 13.12.2018.