PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.07.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

Otkrili smo tko je djevojka koja se u tjedan dana zaposlila u Stuttgartu bez znanja njemačkog: 'Zvuči ludo, ali je istina'

Mlada Slavonka otkriva što, kako i zašto.

Br. pregleda: 21670

Autor: Z.S.

Andrea Pavlović (20) iz Babine Grede prije devet je mjeseci napustila Hrvatsku. Sreću je odlučila okušati u Njemačkoj. Pravac Stuttgart, gdje ju je dočekala teta. Tjedan je dana prošlo, a sreća je zakucala na vrata – teta joj je pomogla pronaći posao u hotelu. Iako tada nije govorila njemački već samo engleski jezik.

Čekajte, kažete. Priča vam zvuči poznato?

Da, Andrea je djevojka čija je anonimna ispovijest
'Zaposlila sam se nakon tjedan dana u Njemačkoj. Mislila sam da ću čistiti, a kad ono...' izazvala ogromno zanimanje naših čitatelja. Kako bi dokazala da je stvarna osoba, a ne produkt nečije mašte, Andrea je pristala na razgovor. Posao joj je, kako smo već napomenuli, pomogla pronaći tetka.

- Teta nedjeljom čisti u kuhinji i napomenula je da joj nećakinja traži posao. Jedan kuhar joj je rekao da njegova cura traži nekog za rad u hotelu u centru grada i tako je sve krenulo. Hvala bogu, dobro baratam engleskim jezikom inače od posla ne bi bilo ništa – priča Andrea.

'Znam da zvuči ludo, ali je istina'

Zamolili smo je da nam ukratko opiše kako izgleda njen posao kojeg je opisala kao 'posao na recepciji', za koji neki nisu mogli vjerovati da ne barata njemačkim jezikom.

- Moj posao počinje u 8 sati ujutro pripremanjem doručka za goste. Nakon toga zajedno sa šeficom, koja je Njemica i vlasnica tog hotela, čistim sobe, ako ih je puno. Kada to napravimo, vraćam se na recepciju i dočekujem goste – prijava, naplata... Nekada radim dvokratno, naravno, sa popodnevnom pauzom.

Ali što je s njemačkim jezikom?

- Ni meni ovako na prvu ruku to nema smisla. Dođeš u drugu državu i dočekuješ domaće goste drugim jezikom, zvuči ludo. Ali u mojoj situaciji je istinito. Na svu sreću, nikad nisam imala problema sa domaćima. Objasnila bih im situaciju, slatko bi se nasmijali i poželjeli mi sreću – objašnjava Andrea. Naravno, danas njemačkim barata daleko bolje nego kad je počela raditi i svjesna je da je u neku ruku imala i sreće jer je znanje njemačkog kod traženja posla ipak – bitno. 

Andrea s bratom na mjestu održavanja Stuttgarter Frühlingfesta 
(foto: privatni album)

Za više od osnovnih potreba, treba još jedan posao

Plaća joj je trenutno oko 1100 eura neto. Njome, kaže, pokriva stan, hranu, higijenske potrepštine... Mercedes još uvijek nije kupila, kaže ironično.

- Za sve više od toga potreban mi je dodatan posao. Nije to neka velika stvar. Mlada sam i mogu produžiti rad i na vikend, a volim si i priuštiti koji komad odjeće više, kakav izlet i sl.

Upitali smo Andreu i zašto misli da je optužuju da je priču izmislila.

- Mislim da se ljudima svijet prikazuje na pogrešan način. Previše se crnila iznosi u javnost. Ne želim reći da je sve ružičasto, ali nije ni tako crno. Malo pozitive u novinama i na TV-u mislim da bi ljudima olakšalo život – smatra Andrea.

Misli li ova mlada djevojka da je u Njemačkoj već uspjela ili je ovo tek početak njene priče o uspjehu do kojeg će prijeći preko mnogo trnja i svakakvih zapreka?

- Za mene je uspjeh što sam došla dovde. Ne mislim se zaustaviti. Želim napredovati, pokazati samoj sebi da ja to mogu, iako sam kraj sebe imala ljude koji su me sputavali i govorili mi da od mene neće biti ništa. Sad imam još veću želju i snagu za napredovati – zaključuje simpatična Andrea.

23.07.2015.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.