PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

08.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

John Ivan Prcela (93): 'Knjige o Hrvatskom holokaustu moje su životno djelo'

John Ivan Prcela sa svojim djelima

John Ivan Prcela sa svojim djelima

Hrvatski povjesničar predstavlja se čitateljima CroExpressa.

Br. pregleda: 5618

Autor: CroExpress

- I ja sam sin Istjerane Hrvatske jer su me poratni pokolji oko Trsta 10. lipnja prisilili da utočište tražim u Italiji. Iz Napulja, prekrasnog talijanskog grada, 11. prosinca 1949. otplovio sam za New York te, točno dva dana prije Božića, stigao na svoje odredište u Chicagu. Dne 9. srpnja 1951. preselio sam se u Cleveland, gdje sam godine 1954. diplomirao na John Carroll University i onda godine 1957. magistrirao na Western Reserve University – priča nam svoju priču 93-godišnji Prcela, hrvatski povjesničar koji se odazvao na naš poziv iseljenicima da s nama podijele svoju priču.

Prcela je od 1954. do 1988., na raznim srednjim školama u okolici Clevelanda predavao latinski, francuski, španjolski, talijanski, čak i njemački. U mirovini je već 27 godina, ali ni prije ni poslije mirovine, kako kaže, nikad nije otišao u mirovinu s hrvatskoga javnog djelovanja.

- I na hrvatskom i na engleskom objavio sam mnogo radova o hrvatskome holokaustu, poznatom pod imenom Bleiburške tragedije. Moja životna djela jesu OPERATION SLAUGHTERHOUSE iz 1970. i 1995. i HRVATSKI HOLOKAUST iz 2001. i 2005. te dvije knjige iz josipologije iz 2012. i 2014. U ovoj godini 2015., izlazi na svijetlo dana i moja autobiografija, A LEGACY OF ENNDURANCE: Memoirs of My Long Life. Eto, dok čekam izlazak mojih memoara, već pišem svoju treću knjigu iz josipologije. Ovoj knjizi (u nastajanju) naslov je JOSEPH, THE HUSBAND OF THE IMMACULATE MARY – piše nam gospodin Prcela.

Za kraj, šalje čestitku Hrvatima u domovini i dijaspori.

- Čestitam Hrvatima u domovini i širom svijeta, što smo se, eto poslije 15 godina, konačno riješili ateističkih i jugoslavenski nastrojenih predsjednika Republike Hrvatske. U to ime, novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, od svega srca čestitam. Neka nam ona povede Vječnu Hrvatsku putem BOŽJIM I HRVATSKIM! A da tako bude, najviše se molim sv. Josipu, zaštitniku Republike Hrvatske. Pozdravljajući Vas i sve Vaše čitatelje vrlo značajnim pozdravom, HVALJEN ISUS I MARIJA I SVETI JOSIP, SKUPA S NJIMA, ostajem u ljubavi za Hrvatsku odan – zaključuje gospodin Prcela. Želite svoju priču iz iseljeništva podijeliti s nama?

Pišite nam na:

redaktion@croexpress.eu
zoran.stupar@croexpress.eu
ili na našu Facebook stranicu.


31.01.2015.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.