PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

08.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

UNATOČ ZABRINUTOSTI ZBOG KORONAVIRUSA U subotu, 1. kolovoza počinje najveći svjetski festival klasične glazbe u Salzburgu

Foto: screenshot, salzburgerfestspiele.at

Foto: screenshot, salzburgerfestspiele.at

Organizatori su odlučili kako neće dopustiti da pandemija koronavirusa uništi stogodišnju tradiciju njegova održavanja.

CroExpress

Popis novih scenskih produkcija ipak je drastično skraćen na dvije opere i jednu predstavu jer su karantena i ograničenja putovanja pokvarili raspored festivalskih pokusa u Salzburgu, javlja Hina.

Opera 'Elektra' Richarda Straussa prva je premijera ovoga ljeta. Dramu osvete u drevnoj grčkoj obitelji upriličio je poljski redatelj Krzysztof Warlikowski.

Svjetska premijera kontroverznog austrijskog književnika, dobitnika Nobelove nagrade Petra Handkea slijedi u nedjelju.


Njegov novi komad 'Zdenek Adamec' govori o mladiću koji se u znak prosvjeda zbog političkih događaja spalio u Pragu 2003. godine.

Također će se u nedjelju izvesti Mozartova opera 'Cosi fan tutte' pod dirigentskom palicom Joane Mallwitz. Time ona postaje prva žena u stoljetnoj tradiciji festivala koja dirigira operom.

Salzburški festival ističe se ovog ljeta jer su zbog krize uzrokovane covidom-19 otkazani drugi značajni događaji diljem Europe: od Glyndebournea u Velikoj Britaniji i Aix-en-Provence u Francuskoj do Bayreutha u Njemačkoj.

'Za razliku od ranijih sezona, ove godine ne trebamo samo umjetnički težiti najboljem, već moramo postaviti i sigurnosne standarde', istaknula je ravnateljica festivala Helga Rabl-Stadler u izjavi te pozvala na pridržavanje strogih zdravstvenih smjernica koje su usvojene.

Neće biti nikakvih pauza, a ulaznice nose ime vlasnika kako bi se omogućilo praćenje zaraženih. Osim toga umjetnici se moraju često testirati na virus i voditi zdravstvene dnevnike.

01.08.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.