CroExpress

‘Sve znam koliko ministarstava, sve znam tko su ljudi, ali to ću vam reći slijedećim danima’, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s partnerima koji mu daju potporu za sastav vlade u zagrebačkom restoranu Baltazar, upitan o budućim ministrima i broju ministarstava.
Poručio je i da će biti članova vlade koji do sada nisu bili ministri.

Plenković je najavio kako će sutra, kada budu objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora, imati sastanak s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Nakon što dobije mandat za sastavljanje nove vlade Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković će se dogovoriti o konstituirajućoj sjednici novog saborskog saziva koja je predviđena za srijedu, 22. srpnja.

Nakon toga Hrvatski sabor će usvojiti potrebne zakone o novoj arhitekturi vlade, a idućeg tjedna će i predstaviti i program vlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine te će, kako je rekao Plenković, dobiti povjerenje Hrvatskog sabora za nastavak rada za boljitak svih hrvatskih građana.

Premijer novinarima nije želio otkriti imena novih-starih ministara niti broj ministarstava poručivši kako će za sutra ostaviti dio arhitekture vlade, a u ponedjeljak će ih, nakon što tijelima HDZ-a prezentira sastav nove vlade, i javno predstaviti. Pojasnio je i da se program vlade temelji na HDZ-ovu programu ‘Sigurna Hrvatska’, a na konzultacijama s partnerima vidjet će koji su to projekti važni za njih.

Stoga će, temeljem zajedničkih dogovora, to ugraditi u program vlade.

Vlada će biti manja nego danas

Plenković nije želio preciznije reći kolika će biti vlada, poručivši tek da će ‘biti manja nego danas’, a pojasnio je i da će nova vlada biti potvrđena na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu.

Na pitanje je li dosadašnji ministar državne uprave Mario Banožić, za kojega se nagađa da bi mogao biti novi ministar obrane, sposoban voditi taj resor Plenković je odgovorio: ‘Svi koji će biti članovi vlade su sposobni voditi sve resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine’.

Najavio je da će i dalje nastaviti s poreznim rasterećenjima, podsjetivši kako su do sada imali četiri vlada poreznih rasterećenja. Dodao je i kako će novi paket poreznih rasterećenja, koji će pripremiti na jesen, na snagu stupiti 1. siječnja 2021. Tako će smanjiti porez na dohodak, porez na dobit te će ići na smanjivanje neporeznih davanja i parafiskalnih nameta.

Oporba je iz bizarnih razloga odbila sastanak

Vezano uz jučerašnje odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, Plenković je pojasnio kako ih je u dobroj namjeri želio upoznati s onim što kane napravit, objasniti im trenutne izazove koji postoje u hrvatskom društvu te im približiti što će biti na dnevnom redu Europskog vijeća, a važno je i za njih.

‘Oni su iz nekih, po meni bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja, odbili doći na sastanke. To više govori o njima, a ne o nama’, istaknuo je. Naveo je i kako su i dalje za dijalog iako oporba ovaj put nije prihvatila njihovu ponudu.

Drži kako će većina birača dobro razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije pokazao želju za razgovorom.

‘Mi smo za dijalog. Ovakvog sastanka sada više neće biti jer od sutra smo u sasvim novim ulogama i od idućeg tjedna – što se nas tiče, u istoj ulozi kao i danas. Što se tiče njih u istoj ulozi kao i ranije’, kazao je.

Ne vidim nikakav problem zbog sudjelovanja predsjednice EK u kampanji HDZ-a

Upitan za kritike u Bruxellesu zbog sudjelovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kampanji HDZ-a na nedavnim izborima, Plenković je rekao kako Ursula von der Leyen nije postala pedsjednica EK ‘iz vakuma’ i zato šo iza nje ne stoji neka politička opcija. ‘Iza nje stoji CDU, Europska pučka stranka pa ako hoćete zahvaljujući i Hrvatskoj ona je i stala predsjednicom EK. Postoje određeni okviri i pravila koja na neki način reguliraju što jednom kad su instalirani oni mogu raditi’, rekao je.

Smatra kako njezino sudjelovanje u kampanji HDZ-a nije imalo utjecaj na rezultat izbora. ‘Ne vidim nikakav problem’, poručio je.

Upitan o prijetnji obustave isporuke lijekova bolnicama zbog neplaćanja Plenković je rekao da će s veledrogerijama razgovarati ministar zdravstva Vili Beroš i rješavati taj problem.

Datum objave: 15.07.2020.