Autor: CroExpress

Nakon što je golman minhenskog Bayerna, Manuel Neuer posjetio otok Šipan nedaleko Dubrovnika, gdje je s prijateljima zapjevao hrvatske pjesme, žestoko su ga napali njemački mediji zbog pjevanja Thompsonove pjesme ‘Lijepa li si’, neslužbene himne hrvatske nogometne reprezentacije.

Od prije je poznato kako Neuer voli Hrvatsku, a zna i nešto malo govoriti hrvatski jezik. Zna pjevati neke hrvatske pjesme, a najdraži izvođač mu je Jasmin Stavros, posebno pjesma ‘Dao bih sto Amerika’. No, očito je nekima zasmetalo što je Neuer zapjevao Thompsonovu pjesmu ‘Lijepa li si’, koja se mogla čuti i preko razglasa na stadionima tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji.
Ista pjesma ‘Lijepa li si’ orila se i glavnim zagrebačkim trgom u ljeto 2018. kada su se Luka Modrić, Zlatko Dalić i društvo vratili sa srebrom oko vrata sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Bild je tako Neueru posvetio naslovnicu uz natpis ‘Neuer pjevao pjesmu desničarskog skandaloznog benda’, a neki komentari su otišli toliko daleko da su spominjali kako se u inače domoljubnoj hrvatskoj pjesmi u jednom dijelu spominje Herceg Bosna u kontekstu rata i navodnog etničkog čišćenja tog teritorija od Bošnjaka i Srba.

U članku koji je vjerojatno zbunio mnoge Nijemce spominje se u kontekstu pjesme ‘Lijepa li si’ i Marka Perkovića Thomsona kao čovjeka koji veliča hrvatski fašizam pa tako u tom kontekstu spominju i pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška Stara’ koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu.

Kako piše Tportal, zaista su ga brutalno napali, i mnogi u Hrvatskoj su mišljenja kako su pretjerali.

Ukratko, sve je otišlo predaleko i umjesto lijepe priče sa otoka Šipana gdje se igrao vaterpolo i pjevalo, te Dubrovnika koji je drugi dan posjetio gdje je podijelio velik broj autograma, Manuel Neuer našao se u situaciji da se morao oglasiti.

‘Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao što pjevam ni od kojeg pjevača’, piše u Neuerovoj poruci koju su dobili Bild i Sport1.


Datum objave: 14.07.2020.