PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

03.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NEMA RAZLOGA ZA OPTIMIZAM U Sloveniji novih 19 slučajeva zaraze, prati se stanje u Hrvatskoj

Foto: Hina

Foto: Hina

U ponedjeljak je do 23.15 je testiranjem potvrđeno 19 novih slučajeva, kazao je Kacin, dodavši da će službeni broj novih zaraza možda biti i nešto veći.

CroExpress

Dan ranije u Sloveniji je testiranjem bilo otkriveno 16 novih slučajeva zaraze.

Broj novih zaraza u posljednje je vrijeme skoro 'dramatičan', stanje je 'ozbiljno', kazao je Kacin, dodavši da se pojavljuju 'nova žarišta', ali da je za razliku od prvog vala epidemije sada među novoinficiranima najviše mlađih ljudi s lakšim simptomima bolesti ili bez njih.

No, ključno je da se infekcija ne prenese u domove za starije i na stariju populaciju, upozorio je, te dodao da je zbog toga vlada na sinoćnjoj sjednici donijela plan kako spriječiti unos infekcije u domove za starije, zatvore i druge zatvorene institucije s većim brojem ljudi.

Odgovarajući na pitanja gledatelja, Kacin je komentirao i stanje u Hrvatskoj, s obzirom na veći broj turista iz Slovenije koji sada tamo borave na odmoru.

U vezi mogućnosti da se Hrvatska zbog povećanja broja zaraženih nađe na slovenskoj 'crvenoj' listi, kao epidemiološki nesigurna država za dolazak iz koje bi bila potrebna obvezujuća karantena, Kacin je kazao da se to neće dogoditi 'preko noći' i da bi o tome slovenski turisti bili unaprijed pravodobno obaviješteni.

Kacin smatra da porast novih zaraza u Hrvatskoj ne daje razloga za optimizam. 'Naši epidemiolozi su s hrvatskim kolegama u svakodnevnom kontaktu. Oni teško kontroliraju situaciju. Svaki dan se pojavljuju nova žarišta', kazao je Kacin dodavši kako se očekuje da će u Hrvatskoj zaraza i dalje rasti.

07.07.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.