PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

07.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NOVA PRAVILA Engleska ukida samoizolaciju za 59 država, uključujući Hrvatsku

ilustracija, pixabay, Kai Pilger

ilustracija, pixabay, Kai Pilger

Hrvatska je jedna od 59 zemalja čiji građani neće morati u samoizolaciju kada dođu u Englesku, objavila je u petak vlada u Londonu, javlja Hina.

CroExpress

Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka i Turska također su na popisu država i teritorija za koje su uvedeni 'zračni mostovi', što znači da njhovi državljani neće morati u 14-dnevnu karantenu.

No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i Kine.

U karantenu od 10. srpnja neće morati državljani 59 zemalja, osim ako u prethodnih nisu posjetili ili se zaustavili u državama koje nisu na popisu.

Nova pravila odnose se na Englesku i stupaju na snagu 10. srpnja, dok Škotska i Wales tek trebaju odlučiti za koje će zemlje ublažiti putna ograničenja.

'Ovo je novi korak u opreznom otvaranju naše nacije', rekao je ministar prometa Grant Shapps.

No, dodao je da će se Britanija 'vrlo brzo zaštititi ako skoči broj zaraženih u zemljama s kojima smo se ponovno povezali'.

Putna ograničenja uvedena su početkom lipnja kako bi se spriječilo da koronavirus uđe u zemlju u kojoj pada broj zaraženih.

'Umjesto samoizolacije za putnike iz cijelog svijeta, u karantenu će morati samo putnici iz onih država gdje virus nije pod kontrolom', rekao je britanski premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare u Downing Streetu.

Vlada je najavila da će informacije o putovanjima u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku uskoro objaviti lokalne vlasti.

Premijeri Škotske i Walesa kritizirale su vladu u Londonu, a škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotsku ne obvezuje 'kaotično odlučivanje' britanske vlade.

Objavu popisa pozdravila je zrakoplovna industrija, a kompanije Ryanair, easyJet i British Airways ocijenile da je samoizolacija putnika bila 'iracionalna' i da je nanijela štetu industriji i gospodarstvu.

03.07.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.