CroExpress/Anto Pranjkić

Znamo da su ti dijelovi BiH bili najoštećeniji u Domovinskom ratu a poslije rata i najzapostavljeniji. Vrijeme je da se to stanje konačno krene mijenjati. Kada prođete Doboj i od Šešlija krenete prema Brodu zamijetit ćete pustoš, zarasle ostatke kuća, korov…

Sve je to ostalo još od 90-tih godina, a po tom pitanju se malo gotovo ništa ne radi. Vrijeme je da se malo maknemo od samih sebe, zasučemo rukave i krenemo u obnovu. Nedopustivo je da se nakon 28 godina ljudi iz sela u okolici Dervente, Broda, Modriče, Šamca ne mogu vratiti svojim kućama zato što im domovi nisu obnovljeni. Jasno je da se radi o ljudima koji nemaju sredstva za obnovu.
Krenete li kroz sela odžačke općine vidjet ćete moderne kuće, pokošena dvorišta, uređene javne objekte i okoliš. Posavski je čovjek vrijedan i onaj koji ima sam će uložiti i obnoviti, ali onaj tko nema, nema odakle. Takvima treba pomoći. Je li moguće da nakon 28 godina od ratnih stradanja nitko tim ljudima nije našao potrebno da pomogne i da se vrate svojim kućama.

Bezuvjetno svima nam treba biti prioritet da ljude konačno vratimo domovima te da im pokušamo omogućiti održiv i dostojanstven povratak i život dostojan čovjeka. Ne možemo se izvlačiti da nismo mogli. Mogli smo, ali nismo htjeli, a zašto, gospodo? Možda postoji nešto neraščišćeno iz povijesti. Ako postoji to treba riješiti.

Nije pošteno. Negdje se daju silni novci na nekakve manifestacije i kojekakve skupove, a ljudima u Posavini još kuće nismo niti obnovili. Sramotno i žalosno! Vrijeme je da se sve to konačno mijenja.

Hrvatska država mora biti puno učinkovitija u obnovi i povratku. Nedopustivo je da mi sad 2020. godine, 25 godina poslije Domovinskoga rata, pričamo o tome. Da nije komično bilo bi tragično.

Datum objave: 28.06.2020.