CroExpress

Nakon SAD, po broju zaraženih slijedi Brazil s više od 1,3 milijuna, Rusija s više od 600 tisuća i Indija s više od 500 tisuća oboljelih, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins. Britanija ima više od 300 tisuća oboljelih, Peru 275 tisuća i Čile gotovo 270 tisuća oboljelih. Njih slijede Španjolska s gotovo 250 tisuća zaraženih i Italija s više od 240 tisuća oboljelih.
Taj broj predstavlja otprilike dvostruko veći broj od broja oboljelih koji se svake godine zabilježi u epidemiji gripe, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Novi brojčani prag svijet je premašio u trenutku dok mnoge pogođene zemlje ublažavaju mjere kako bi pokrenule gospodarstvo uz nova radna i društvena pravila ponašanja koja bi mogla biti na snazi više od godinu dana kad su prvi izgledi za neko cjepivo.

Neke zemlje koje su epidemiju stavile pod kontrolu sada se suočavaju s izbijanjem novih žarišta nakon što su ublažile mjere i stručnjaci smatraju da će se to ponavljati ove godine i 2021., piše Reuters.

Na Sjevernu Ameriku, Latinsku Ameriku i Europu otpada po četvrtina slučajeva covida-19, na Aziju otpada oko 11 posto slučajeva i na Bliski istok oko devet posto slučajeva.

U svijetu je do sada od te bolesti u proteklih sedam mjeseci od izbijanja pandemije preminulo više od 497.000 ljudi što odgovara godišnjem broju umrlih u svijetu u epidemiji gripe.

Rekordno povećanje broja novozaraženih potvrđeno je i u našim susjednim zemljama, u Srbiji je jučer bilo više od 200 slučajeva, a u Bosni i Hercegovini gotovo 200.

Bez obzira na te brojeve – na popisu zemalja za koje će granice Europske unije i dalje ostati zatvorene nalaze se Sjedinjene Države i Brazil, Rusija te Saudijska Arabija, dok se za zapadni Balkan -Srbiju, BiH, Albaniju, Sjevernu Makedoniju – prema najavama, granice uskoro otvaraju.

Na drugoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za borbu protiv koronavirusa, koju je sazvala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prikupljeno je 6 milijardi 150 milijuna eura. Od tog iznosa čak 5 milijardi eura osigurat će Komisija zajedno s Europskom investicijskom bankom. Novac će biti iskorišten za testiranja na Covid-19, liječenja, razvoj i proizvodnju cjepiva te za pomoć najsiromašnijim zajednicama.

Prvi slučajevi zaraze potvrđeni su, podsjetimo, 10. siječnja u Wuhanu u Kini, nakon čega se bolest proširila u Europi, Sjedinjenim Državama te Rusiji.

Datum objave: 28.06.2020.