CroExpress/Francisko Pavljuk

Hrvatska dobiva od 30. lipnja ove godine prvi privatni međunarodni vlak koji će barem tri puta tjedno prometovati narelaciji Rijeka-Prag-Rijeka. Riječ je o češkoj tvrtki RegioJet.

Pregovori su pri samom kraju, izjavio je glasnogovornik RegioJeta Ales Ondruj. Vlak ima wlan te vagon restoran. Ovo će biti povoljna prilika da Česi dođu na Jadransko more. Vlak (žute boje) ima svoje privatno vlakopratno osoblje, a akcijske prijevozne karte u nekoliko kategorija moći će se kupovati internetskim putem.

RegioJet vlak sada uspješno prometuje tri puta dnevno na relaciji Beč-Prag-Beč. U Češkoj i Slovačkoj RegioJet vlakovi prometuju i u regionalnom prometu. RegioJet ima svoje sjedište u Brno i bavi se još i autobusnim prijevozom putnika. Ova tvrtka se sama financira od prodaje karata sigurno će zaposliti hrvatsko vlakopratno osoblje kao i strojovođe barem do slovenske granice.

Od ovoga će profitirati i Hrvatske željeznice jer će RegioJet plaćati trasu tj. prijevoz hrvatskom prugom. Nadamo se da će u skorije vrijeme uspostaviti i vezu sa Splitom, budući da je omiljeni noćni vlak Jadran (Adria) koji je prometovao na relaciji Prag-Split-Prag ukinjen prije nekoliko godina.

Datum objave: 02.06.2020.