Autor: CroExpress

Na vidikovcu iznad kanjona Cetine, kod Gata, brončani lik Mile Gojsalić, hrvatske Ivane Orleanske ili hrvatske Judite gleda na ušće rijeke Cetine i grad Omiš.

O Mili Gojsalića pokoljenjima se prenosi upečatljiva legenda. Iako nema arhivskih potvrda niti zapisa o toj poljičkoj legendi, njen je lik snažno prisutan u narodu i hrvatskoj umjetnosti, piše Linda Cvitanić za portal Nova Akropola

Kip hrvatske junakinje koja bdije nad Omišom isklesao je naš proslavljeni kipar Ivan Meštrović, o njoj je pisao August Šenoa, operu o njoj skladao je Jakov Gotovac…

siZvK0I.jpg
Foto: Snjezana Kozaric

Predaja kaže da je Mila Gojsalić živjela u vremenu velikih turskih osvajanja.
Turski Ahmed-paša 1530. godine okupio je vojsku s namjerom da osvoji Poljica. Tabor je podigao u Podgracu u Gatima.

Mlada poljička djevojka Mila iz roda Gojsalića silom je dovedena u šator Ahmed-paše. Nakon što ju je iskoristio Ahmed-paša je zaspao, a Mila je iskoristila trenutak, pred zoru je izašla je iz šatora, uzela baklju i digla u zrak barutanu i čador. Poginula je s Ahmed-pašom i brojnim turskim vojnicima.

Taj događaj, pripovijeda se, iznenadio je i prestrašio preostalu tursku vojsku. Tada su Poljičani napali Turke i porazili ih.

Njeno junaštvo, koje je omogućilo Poljičanima da obrane svoja ognjišta, nije zaboravljeno. U njenom rodnom Kostanju, u srcu nekadašnje Poljičke republike, svake se godine održava ljetna kulturna priredba ‘Dani Mile Gojsalić’. Tom se prigodom osobama zaslužnim za očuvanje i promidžbu dalmatinske kulturne baštine dodjeljuje statua nazvana po njoj.


Datum objave: 25.05.2020.