PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

02.07.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NIZOZEMSKA, AUSTRIJA, DANSKA I ŠVEDSKA Protiv plana Njemačke i Francuske za borbu protiv pandemije koronavirusa

Foto: ilustracija, © Parlamentsdirektion/Thomas Jantzen

Foto: ilustracija, © Parlamentsdirektion/Thomas Jantzen

Četiri 'štedljive' članice Europske unije zemlje predstavile su u subotu svoj prijedlog paketa poticaja za pomoć Uniji u prevladavanju krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, istaknuvši pritom da odbacuju bilo kakav mehanizam udruživanja europskog duga.

Br. pregleda: 1216

CroExpress/Hina

Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska, poznate i kao 'štedljiva četvorka', traže hitnu pomoć za koronavirusom teško pogođene zemlje u obliku jednokratnih zajmova pod povoljnim uvjetima koji će se odobriti u iduće dvije godine, po prijedlogu koji je objavio ured austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Usto, u skladu s prijedlogom, posuđeni novac mora se 'usmjeriti na aktivnosti koje najviše pridonose oporavku, poput istraživanja i inovacija, jačanja zdravstvenog sektora i zelene tranzicije'.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su iznijeli plan 'težak' 500 milijarda eura, čija je svrha oživljavanje gospodarstva uništenog posljedicama pandemije covida-19, kroz dosad neviđen mehanizam udruživanja europskoga duga.

Činjenica da se Njemačka uključila u ideju o zajedničkome dugu smatra se presudnim zaokretom u europskoj suradnji.

No 'štedljiva četvorka' i dalje odbija bilo kakvo međusobno udruživanje državnog duga, smatrajući da bi takav potez najnediscipliniranijim i najslabijim europskim gospodarstvima neupitno omogućio da profitiraju zahvaljujući 'jeftinijem' financiranju koje bi 'palo' na gospodarski snažnije zemlje sjeverne Europe.

U zamjenu za takvu pomoć, spomenute bi se zemlje trebale obvezati na to da će provesti dalekosežne reforme, kao i ispoštovati doneseni proračunski okvir.

Predstavnici četiriju zemalja smatraju i da će biti potrebno donijeti mjeru 'zaštite troškova od prijevara', na način da se u proces uključe europski tužitelji i svi koji su odgovorni za borbu protiv korupcije.

Prijedlogom se odbija potencijalno 'značajno povećanje' proračuna EU-a, kako je predviđeno planom Macron-Merkel.

Umjesto toga, proračun EU-a bi se trebao 'modernizirati', a uštede bi se mogle ostvariti kroz 'redefiniranje prioriteta u sektorima koji najmanje pridonose oporavku'.

Zauzvrat bi troškovi koji su povezani s posljedicama covida-19 mogli biti povlašteni ili privremeno povećani. S obzirom na sumorne gospodarske prognoze za ovu godinu, 'dodatna sredstva za EU, unatoč načinu financiranja, još će snažnije opteretiti državne proračune', stoji u objavi četiriju zemalja.

Idući bi tjedan Europska komisija trebala predstaviti vlastiti plan poticaja gospodarskog oporavka nakon krize.

Prijedlog 'štedljivih' članica odmah je u subotu kritzitrao talijanski ministar za europske poslove.

Teška recesija s kojom se sučeljava EU 'traži ambiciozne i inovativne prijedloge' jer je 'u opasnosti unutarnje tržište i sve koristi koje ono nosi Europljanima', napisao je na Twitteru ministar Enzo Amendola.

'Dokument 'štedljivih' zemalja je obranaški i neodgovarajući. 27. svibnja je potrebno više hrabrosti (od Europske komisije)', napisao je Amendola.

Talijanski ministar je svojoj objavi priložio grafikon koji pokazuje da bogatije članice, među kojima je i 'štedljiva' četvorka, imaju više koristi od zajedničkog tržišta dok su među onima kojima zajedničko tržište nosi korist manju od prosjeka EU-a uglavnom članice s juga i istoka Europe kojima je pomoć EU-a najpotrebnija.


24.05.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.