PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

30.05.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NIJE BAŠ SVIMA LAKO OSTATI DOMA U Njemačkoj u premalim stanovima živi 7,4 posto građana, u Hrvatskoj 39,3

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Podatci njemačkog ureda za statistiku u Wiesbadenu.

Br. pregleda: 6691

Autor: CroExpress/Hina

U Europskoj uniji 15,5 posto stanovnika živi u skučenim stanovima što je, kako je u utorak priopćio Njemački ured za statistiku u Wiesbadenu, osobito problematično sada, za vrijeme posebnih mjera uvedenih zbog zaraze koronavirusom. 

'Ostanak kod kuće ne pada uvijek lako, a to se posebice odnosi za one građane koji žive u prenapučenim stanovima', stoji u priopćenju Njemačkog ureda za statistiku.

Prema najnovijim podacima, preko šest milijuna građana Njemačke, što je 7,4 posto u ukupnom broju stanovnika, živi u premalim stanovima. Pritom se, prema definiciji, radi o stanovima koji raspolažu s malo prostorija u odnosi na broj ljudi koji u njima žive. Kao prenapučeni slove oni stanovi u kojima, primjerice, u jednoj sobi živi troje ili više djece, ako roditelji spavaju u dnevnoj sobi ili ako brat i sestra u tinejdžerskom uzrastu moraju dijeliti sobu. Pritom se navodi da češće u skučenim uvjetima žive građani Njemačke stranog porijekla, kao i stanovnici koji žive u većim gradovima.

Statistički ured u Wiesbadenu međutim istodobno ukazuje na to da se Njemačka, sa svojih 7,4 posto građana koji žive u skučenim stambenim okolnostima, nalazi među zemljama Europske unije s najpovoljnijim uvjetima stanovanja.

Prema prosjeku Europske unije 15,5 posto stanovnika živi u skučenim stanovima. Hrvatska se, s 39,3 posto stanovništva koje živi u premalim stanovima, nalazi na samom vrhu. Još više građana živi u skučenim prostorima samo u Rumunjskoj (46,3%) i Bugarskoj (41,6%), priopćava ured u Wiesbadenu pozivajući se na podatke središnjeg statističkog ureda EU-a Eurostat.

07.04.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.