PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

31.05.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

U NJEMAČKOJ BI ZBOG PANDEMIJE PONOVNO MOGLO BITI OTKAZA Već je pola milijuna firmi uvelo skraćeno radno vrijeme, no stopa nezaposlenosti će rasti

foto: pixabay

foto: pixabay

Mi se borimo za svako radno mjesto koje je ugroženo zbog ove situacije, rekao je ministar rada Hubertus Heil

Br. pregleda: 1706

Autor: CroExpress/Hina

U Njemačkoj je zbog pandemije koronavirusa gotovo pola milijuna poduzeća uvelo skraćeno radno vrijeme, a ministar rada Hubertus Heil očekuje i dugoročne posljedice te porast stope nezaposlenosti.

"Mi se borimo za svako radno mjesto koje je ugroženo zbog ove situacije", rekao je ministar Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) na konferenciji za medije. No, on je istodobno istaknuo kako "ne bi bilo realistično" očekivati da će biti moguće spasiti svako radno mjesto.

"S obzirom na krizu treba računati s tim da će stopa nezaposlenosti u Njemačkoj nakon dugog razdoblja ponovno porasti", rekao je. Po njemu istodobno ipak postoje realni temelji za optimizam zbog financijskih zaliha kojima raspolažu državne blagajne. Direktor Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele je financijske zalihe njegovog ureda procijenio na 26 milijardi eura.

Ministar rada naveo je kako je 470.000 poduzeća do sada prijavilo skraćeno radno vrijeme za svoje radnike. Koliko točno radnika bi moglo biti pogođeno ovim mjerama nije poznato, ali Heil procjenjuje da bi ih moglo biti "mnogo više" od 1,4 milijuna, koliko ih je poslano na skraćeni rad nakon financijske krize 2009. Heil je objasnio kako je zbog financijske pomoći njemačke vlade omogućeno da ovi radnici ne izgube posao nego da se, kada kriza prođe, vrate na svoja radna mjesta kako bi "ponovno uzdigli njemačko gospodarstvo".

01.04.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.