Autor: CroExpress/Hina

Stručnjaci epidemiološkog instituta Robert Koch objavili su u utorak predviđanja po kojima će smrtnost zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porasti.  ‘Mi već sad imamo slučajeve gdje je epidemija zahvatila staračke domove i domove za njegu. I zato, na žalost, moramo računati s tim da će broj umrlih porasti’, rekao je u utorak Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch, na čije se procjene oslanja njemačka vlada. On je rekao kako se u Njemačkoj trenutno bilježi 61.913 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 4.600 više nego jučer. Broj umrlih se popeo na 583 osoba, što je 128 više nego jučer. Prosječna dob umrlih od posljedica zaraze koronavirusa u Njemačkoj je 80 godina. Najmlađi pacijent je imao 28 godina, ali je i prije zaraze bolovao od teških kroničnih bolesti, priopćio je Institut Robert Koch.

Wiehler je rekao kako će tek oko Uskrsa biti moguće dati preciznije procjene duljine trajanja epidemije u Njemačkoj.  ‘To bi još moglo trajati tjednima i mjesecima’, rekao je Wieler i vlastima preporučio da ne ukidaju mjere protiv širenja zaraze.

Vrhunac pandemije u lipnju, kraj u kolovozu ili rujnu?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Mainzu i Hamburgu su došli do zaključka kako će pandemija koronavirusa u Njemačkoj okončati tek u kolovozu ili rujnu. 

‘Vrhunac pandemije s oko 1,3 milijuna istodobno zaraženih očekujemo u lipnju i to ako mjere ograničenja kretanja potraju do kraja uskrsnih praznika. Prema ovom modelu bi broj novozaraženih u kolovozu ili rujnu trebao pasti na nulu’, rekao je virolog iz Mainza Bodo Plachter. On pritom vjeruje da broj istodobno zaraženih ne bi bio mnogo manji u slučaju da stroge mjere kretanja potraju i nakon 20. travnja kada u Njemačkoj završavaju uskrsni praznici.

Martin Eichner, epidemiolog sa Sveučilišta u Tuebingenu, načinio je, u suradnji s Pokrajinskim uredom za zdravstvo Baden-Wuerttemberga, model simulacije širenja zaraze koji pokazuje da mjere za sprječavanje širenja zaraze samo usporavaju epidemiju, ali ju ne sprječavaju.

‘Problem je u tome da ako zaustavimo zarazu nitko neće steći imunitet. A s epidemiološkog stajališta znamo da zarazu imamo pod kontrolom tek kada je oko jedne trećine stanovništva imuno’, rekao je Eichner.

Obvezne zaštitne maske – da ili ne?


U međuvremenu je grad Jena kao prvi u Njemačkoj uveo obvezu nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima. ‘Moramo uvesti ovu mjeru kako bi zaštitili one koji su u intenzivnom kontaktu s ljudima’, rekao je glasnogovornik grada Jena, Kristian Philler.

Savezni ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz je tvrtkama koje se budu prebacile na proizvodnju zaštitnih maski obećao zaštitu od financijskih rizika zbog preusmjeravanja proizvodnje.  ‘To je potrebno za ove tvrtke koje će sad proizvoditi zaštitne maske, ali na određeno vrijeme’, rekao je Scholz. On je objasnio kako u Njemačkoj postoji ‘čitav niz’ poduzeća koja su izrazila spremnost za prebacivanje proizvodnje na zaštitne maske.

Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak kako zasad ne razmatra mogućnost uvođenja obveze nošenja zaštitnih maski na frekventnim mjestima poput trgovina, ljekarni isl, kao što je to jučer uvela Austrija.

Datum objave: 31.03.2020.