CroExpress/Hina

Broj umrlih od pandemije koronavirusa u svijetu mogao bi narasti na 1,8 milijuna ljudi ove godine, usprkos brzim i strogim mjerama, pokazalo je istraživanje britanskog Imperial Collegea objavljeno u četvrtak.

Znanstvenici procjenjuju da vlade mogu spasiti desetke milijuna života ako brzo djeluju i uvedu stroge mjere zaštite javnog zdravlja poput testiranja, karantene i socijalnog distanciranja.

Posljednji izvještaj londonskog Imperial Collegea, čija su ranija istraživanja uvjerila britansku vladu da zauzme stroži pristup u borbi protiv virusa, objavljen je u vrijeme dok je u svijetu zaraženo više od 540 tisuća, a umrlo više od 24 tisuća ljudi.

Simulacije britanskog sveučilišta temelje se na trenutnim podacima o snazi virusa, njegovoj zaraznosti i stopi smrtnosti, kao i demografskim i društvenim faktorima.

Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi Covid-19, da se na njega nije reagiralo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike svijeta i odnio 40 milijuna života.

Izvještaj potom razmatra nekoliko razina odgovora, od spontanog socijalnog distanciranja do stroge karantene kakva se trenutno provodi u najteže pogođenim državama.

Ako su te mjere uvedene na vrijeme, što bi tjedno rezultiralo smrću 0,2 stanovnika na njih 100 tisuća, projekcije pokazuju da bi preminulo 1,86 milijuna ljudi, a njih gotovo 470 milijuna u 202 države svijeta bi se zarazilo.

Ako su mjere pak uvedene prekasno i umire 1,6 stanovnika na njih 100 tisuću, konačna brojka znatno raste, na 10,45 milijuna smrtnih slučajeva i 2,4 milijarde zaraženih.


Foto: Boris Johnson/Facebook

Datum objave: 27.03.2020.