PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

03.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

DIRLJIVE PORUKE IZ BOLNICE 31-GODIŠNJEG HRVATA ZARAŽENOG KORONAVIRUSOM Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: 'Pozitivni ste'

foto: antonio kiselić ledinsky/facebook

foto: antonio kiselić ledinsky/facebook

Imajte na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike.

Br. pregleda: 4488

Autor: CroExpress

U Hrvatskoj je trenutno 551 osoba zaražena koronavirusom, a među njima je i 31-godišnji mladić koji inače živi i radi u Berlinu. Antonio Kiselić Ledinsky odlučio je javnosti podijeliti svoje iskustvo borbe s Covidom-19 u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Temperatura, suhi kašalj i blaga groznica. Indikacije koje su se u intervalu i s različitim simptomima pojavile dva puta u tjedan dana. - Trinaesti je dan kako ležim na Klinici za infektološke bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i petnaesta sam osoba kojoj je test na COVID - 19 bio pozitivan.

Zdravstveno stanje mi je u cijelom procesu hospitalizacije do sada bilo stabilno, bez većih promjena u odnosu na nečije djedove, supruge, braću, rođakinje, prijatelje, ljubavnice, susjede i radne kolege koje leže na respiratorima s nepoznatim ishodom. Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: "Pozitivni ste"; trinaest dana od kad se je brojka s 15 popela na gotovo 400 inficiranih osoba, a onih u samoizolaciji na više od 13.000 - brojke koje iz dana u dan rastu.

Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imajte na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli. Ne širite paniku, ne budite nasilni, ne čovječni i ne posežite za segregacijskim metodama prema članovima obitelji ili prijateljima onih koji su zaraženi, a čemu možemo svjedočiti u brojnim sredinama.

Aktivirajte se u lokalnim zajednicama - zgradama, ulicama i kvartovima; podržite stare, nemoćne i osobe s posebnim potrebama u kupnji i dostavi namirnica i lijekova te osnovnoj socijalizaciji. Postavimo fokus na planet Zemlju redukcijom otpada i svog utjecaja na okoliš povezivanjem s malim lokalnim proizvođačicama i proizvođačima koji vam mogu dostaviti voće, povrće i ostale prehrambene artikle umjesto da podržavate aktere širokog lanca opskrbe koji troše velike količine prirodnih resursa kako bi dostavili robu na police trgovačkih centara.

Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda - orijentirajte se na biljne izvore kalcija minerala i proteina poput grahorica, tofua, algi i sjemenki. Zadržimo pažnju i solidarnosti prema svijetu u/oko sebe i nakon završetka virusne infekcije imajući na umu da se sve mijenja, ali da je moguće i više nego ikada potrebno uspostaviti ravnotežu.

Pokrenimo unutarnju promjenu.

27.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.