Autor: CroExpress/DW

U subotu navečer sam zaspala sa slikama potpuno praznih trgova i promenada Zagreba, Splita, Rijeke, u nedjelju sam se probudila sa šokantnim slikama iz Zagreba i s Facebook izvještajima mojih prijatelja o strašnom nedjeljnom buđenju. I zagrebački potres je malo „pomaknuo“ moju bonsku svakodnevicu, piše Dunja Dragojević za Deutsche Welle. Poznati njemački nogometni trener Jürgen Klopp koji trenutno zarađuje plaću na trenerskoj klupi engleskog prvoligaša Liverpoola je jučer (22.3.) u 11.52 na Facebooku objavio post: „Ako mislite da je sam koronavirus gadan, pomiješajte ga s potresom jačine 5.3 stupnja kao u Zagrebu, u Hrvatskoj ovoga jutra“ i poručio: „Pray for Zagreb! You’ll never walk alone!”

Kloppovo iskazivanje solidarnosti je sjajno i tako potrebno u ovom svijetu u kojemu su nam brojni vodeći političari na raznim stranama svijeta donedavno sugerirali kako je dobro misliti prvo na sebe i svoju kastu. Ali Klopp nije studirao i živio u Zagrebu kao ja – nije provodio najintenzivnije dane svoga života po onim ulicama koje su najgore stradale u potresu. U 1990-etima sam, naime, radila na Radiju 101, što radila – kao i svi mi tada – živjela na tom radiju i na ulicama oko njega. Nisu to bile lijepe godine – bio je rat, nije bilo lako doći do Splita u kojemu su živjeli moji roditelji i „tanko se prelo“, ali iz tih godina kroz čitav život vučem najbolja prijateljstva i najljepše uspomene – uspomene zajedništva.

Od jučer ujutro grozničavo pratim izvještaje svojih prijatelja na Facebooku, telefoniram s rodbinom koja živi u Zagrebu, naš zagrebački dopisnik DW-a nam jutros piše kako nam ne može napisati tekst o situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj, jer je na vrhu „čardaka“ (kako neboder u kojem živi zove njegova mama) i jednostavno nije mogao u stan, a onda kada je konačno ušao, morao je kupiti vodu koja se razlila iz akvarija i sređivati stanje. „Spavao sam točno od 4 do 6 jutros“, piše. Jedan prijatelj koji živi u Draškovićevoj objavio je svoju fotografiju iz parka Ribnjak gdje se sklonio na sigurno i tekst: „Beskrajno hvala svima na podršci i ponuđenoj pomoći. Čuvajte se. Jedan dan ćemo se svemu ovom smijati.“

Taj dan se sada čini jako, jako daleko. Ali meni je, moram priznati, ono što se dogodilo i što se događa u Zagrebu pomoglo da se, unatoč svoj tuzi, jučer osjetim duboko sretnom i zahvalnom. Sretnom što je moja obitelj na okupu, što sam u svoja četiri zida sigurna, što mi je tlo pod nogama, u ovim teškim vremenima, doslovno sigurno. Nama je, ovdje u Bonnu, doista dobro. Neki meteorološki Bog ili slučaj nas časte već danima s toliko sunca da čovjek ne može vjerovati da je u Njemačkoj. To, vjerujte mi, nije nevažno, jer nam to omogućava da veliki dio dana provedemo na suncu i zraku. Vikend smo proveli učetvoro, samo uža obitelj, bez kontakata s drugim ljudima: u dvosatnoj šetnji po šumi i livadama s našim psom u subotu, igrali stolni tenis u dvorištu naše kuće, jučer, kad su trgovine bile zatvorene, autom se odvezli na rub grada i na jednom praznom parkingu dm-a i Aldija nacrtali tenisko igralište u realnoj veličini šarenim kredama i igrali tenis.

Angela Merkel je, doznali smo jučer, u karanteni, jer je bila u kontaktu s liječnikom koji je pozitivno testiran na koronu. Prije toga je objavila da je u video-konferenciji s pokrajinskim premijerima dogovorila pooštrenje mjera za Njemačku. Bilo je i žučne diskusije, doznaje se. Bavarski premijer inzistira na oštrijim mjerama koje su na snazi u njegovoj saveznoj pokrajini – tamo službeno vlada zabrana izlaska iz kuće. Drugi premijeri su se nogama i rukama branili od uvođenja policijskog sata i korištenja termina „zabrana izlaska iz kuće“. Na kraju su se dogovorili oko devet mjera koje će biti na snazi najmanje dva tjedna i koje ja, iskreno, ne doživljavam kao nikakvo veliko zaoštravanje. Glavna je da se na javnim prostorima ne smiju stvarati veće grupe od dvije osobe i da su slavlja u grupama i na otvorenom i u zatvorenom prostoru zabranjena. Policija i redari će one koji se toga ne budu držali rastjerivati.

„To nisu preporuke nego propisi“, rekla je njemačka kancelarka konstatiravši kako se dojmljiva većina shvatila da svatko mora preuzeti odgovornost i dati svoj doprinos širenju Covida-19. Onima koje krše ove propise Merkel ja zaprijetila sankcijama. Govori se o novčanoj kazni koja bi mogla iznositi i do 25.000 eura pa čak i zatvoru do dvije godine. Ali i dalje svi smiju šetati, trčati, rekreirati se na otvorenom. I to nije sasvim neproblematično. Jedna moja kolegica je na svojoj Facebook-stranici objavila video-zapis s obale Rajne prepune joggera i rekreativaca koji u takvoj „gužvi“ baš ne mogu poštivati pravila za držanje razmaka. Zatvorene su (konačno!) i frizerske radnje, kozmetički saloni, saloni za masažu i tetovaže.

Njemačka i dalje, dakle, računa s odgovornim i poslušnim građanima. A onima koji to nisu, poznati njemački novinar i televizijski voditelj Claus Kleber je preko Twittera poručio: „Kršiti zabranu izlaska je ruski rulet – s pištoljem uperenim u druge. U bolesne, stare, slabe.“

Datum objave: 24.03.2020.