CroExpress/Hina

‘Uvođenje izvanrednog stanja državnim institucijama omogućava brže reagiranje u slučaju potrebe’, rekao je bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) na izvanrednoj konferenciji za medije u Münchenu.
Ova mjera zemaljskoj vladi u Münchenu omogućava izdavanje direktnih mjera i naputaka zaobilazeći uobičajeni lanac nadležnosti. Isto tako ministarstvo unutarnjih poslova može preuzeti nadležnost za određene akcije.

Vlasti su liječničke ordinacije obvezale na prijavu respiratornih aparata koji bi u slučaju nužde mogli biti zaplijenjeni i upotrijebljeni na nekom drugom mjestu.

Posljednji put je izvanredno stanje u Bavarskoj bilo uvedeno 2019. nakon obilnih snježnih padalina.


Kao daljnje mjere u borbi protiv širenja koronavirusa Soeder je najavio zatvaranje svih objekata namijenjenih slobodnim aktivnostima: od bazena, preko fitnes klubova pa do bordela.

Od srijede restorani smiju biti otvoreni samo do 15 sati i u tom razdoblju smiju primati samo do 30 gostiju.

Supermarketi, ljekarne, benzinske postaje kao i filijale pošte smiju biti otvoreni i nedjeljom. Trgovine koje ne prodaju robu za temeljnu opskrbu građana trebale bi biti zatvorene.

Soeder je još jednom pozvao građane da ne stvaraju zalihe jer da je opskrba osigurana. Kako prenose mediji, unatoč ovom apelu u ponedjeljak je u Bavarskoj zabilježena pojačana navala na trgovine živežnim namirnicama.

Bavarska je za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala fond u visini od 10 milijardi eura.

Ova njemačka pokrajina, koja broji 13 milijuna stanovnika, dijeli granicu s Austrijom i Italijom.

Datum objave: 16.03.2020.