CroExpress/Hina

‘Trenutno istražujemo u svim smjerovima’, rekao je glasnogovornik odvjetništva u Frankfurtu Alexander Badle. Lokalna policija ne polazi od djela s političkom pozadinom ali se napominje da je vozač Mercedesa ‘namjerno uletio’ u karnevalsku povorku.
Premijer savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier govori o ‘napadu’ ali istodobno govori o tome kako je pozadina ‘potpuno nejasna’ te je apelirao na medije i građane da ne šire dezinformacije.

Priopćeno je da vozač automobila i sam dolazi iz mjesta Volkmarsen na sjeveru savezne zemlje Hessen i da se radi o njemačkom državljaninu.

Prema trenutnim informacijama ozlijeđeno je 30 osoba od čega sedam teže. Među ozlijeđenima ima i djece.

Spiegel Online javlja, pozivajući se na istražne krugove, da je počinitelj bio ‘visoko alkoholiziran’.

Državno odvjetništvo je priopćilo kako vozač automobila ‘nije u stanju dati izjavu’.

Dnevnik Bild pak prenosi izjavu državnog odvjetnika koji je negirao da je vozač bio alkoholiziran.

TV postaja RTL istodobno govori o tome da je osumnjičeni prebačen na psihijatriju te citira jednu susjedu kojoj se vozač činio ‘kao da je pod utjecajem droga’. Navodno joj je u prolazu rekao kako će ‘uskoro biti u novinama’.

Njemačka novinska agencija (dpa) prenosi izjave svjedoka koji su govorili o tome kako je vozač mercedesa karavana prelazio preko osoba koje su ležale na tlu.

‘Posvuda su po ulici ležala djeca’, izjavila je jedna svjedokinja događaja za dpa.

U dijelovima Njemačke s pretežito katoličkim stanovništvom danas se slavi Pokladni ponedjeljak koji označava vrhunac karnevalske sezone koji prate karnevalske povorke.

Volkmarsen s oko 7.000 stanovnika je jedino katoličko mjesto u ovom djelu Hessena i jedino mjesto gdje se održava karneval tako da je grad bio pun posjetitelja iz okolice.

Nakon incidenta u Volkmarsenu vlasti su naložile prekidanje svih povorki u ovoj saveznoj zemlji.

Također u Hessenu je prošle srijede jedan napadač s radikalno desnom pozadinom u nekoliko kafiće ubio deset osoba najvećim dijelom stranog porijekla.

Datum objave: 24.02.2020.