Autor: DW/CroExpress

Nakon tri godine života u Njemačkoj i uspješne karijere na području geodezije, mladi 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je život promijeniti iz korijena. Iako ga je većina prijatelja gledala s čuđenjem, Mešić se odlučio vratiti u rodno Sarajevo.
“Za mene nije bilo dileme ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, te u svojoj zemlji primijeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u travnju 2019. godine. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem firmu za geodetske poslove pod nazivom GBM Group i već sada mogu reći da se nisam ni jednog momenta pokajao”, objasnio je Mešić za Deutsche Welle.

Krenuo je od nule. U početku, kaže, nije bilo lako jer je oprema vrlo skupa, a još veći problem bio je pronaći adekvatni stručni kadar. Njegova firma GBM Group trenutno zapošljava troje ljudi. “Priliku smo dali završenim studentima i magistrima geodezije i geoinformatike s kojima smo jako zadovoljni i oni ne razmišljaju o odlasku u Njemačku. Međutim, znatno je više onih koji su bili ovdje, ali im se pružila prilika i otišli su van. Danas je teško bilo koga uvjeriti da je moguće raditi i solidno zarađivati i u našoj zemlji. Moto firme na neki način je pokazati da se i ovdje može uspješno poslovati”, ističe ovaj 24-godišnjak.

U samo šest mjeseci njegova je firma postala prepoznatljiva u poslovima i uslugama koje obavlja. “Najznačajniji projekt koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji biatlon staze na planini Jahorini, naravno bilo je tu još na desetke manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020. godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu”, ponosno otkriva za Deutsche Welle.

Datum objave: 28.01.2020.