PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

28.02.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MERKEL I PLENKOVIĆ RAZGOVARALI U BERLINU Nadaju se pomacima za Albaniju i S. Makedoniju na samitu u Zagrebu

Foto: screenshot/youtube/Bundeskanzleramt

Foto: screenshot/youtube/Bundeskanzleramt

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavili su u četvrtak kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira predsjedateljica Unije Hrvatska.

CroExpress/Hina

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu.

Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj.

'Samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju', rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu
.

'Ovaj samit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu', rekao je Plenković.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput brexita i dugoročnog proračuna EU-a.

Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.


Hrvatski premijer je istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose. 'Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu', rekao je Plenković.

Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.

Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje pedesetak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner.

16.01.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.