Autor: CroExpress

Nakon što su gledatelji 9. prosinca pogledali prvu od osam epizoda serije ‘General’, redatelja Antuna Vrdoljaka, nije se stišala najezda loših komentara, pišu 24 sata. Najviše od svega zamjeraju krivi lokalni govor, kao i, kako komentiraju, spore i suhoparne razgovore.
Serija se, poput istoimenog filma bavi životnim i ratnim putem generala Ante Gotovine koji je za spomenuti portal rekao kako seriju nije gledao pa ne može reći je li pogođen govor ili nije.

Gledali su, međutim, brojni Pakoštanci, a i u Zadru bruje kako su u seriji totalno promašili lokalni izgovor. Ivica Travica, Pakoštanac koji inače objavljuje vlogove dalmatinskog grintanja na svakodnevicu na YouTube kanalu ‘Čovik s mora’ kaže da bi režiseri i ostali filmski djelatnici u Zagrebu trebali znati da u Hrvatskoj postoje i Dalmatinci, a ne samo Zagrepčani. ‘Bio sam ogorčen dok sam to gledao, pa to je čisti zagrebački naglasak s ikavicom. Pa ne vjerujem da nije Vrdoljak mogao naći nekog s kim bi se mogao konzultirati za tih pet do 10 scena, to je strašno, užas. Jedino je dobro glumio ‘maleni Boro’, brat Ante Gotovine u sceni ispred kuće, kad ih je majka zvala ‘Dico, ajmo u kuću’, a on je rekao ‘evo je u vodi’ pa je ono ‘vodi’ rastegnuo kako treba. Jer, je domaće dite, Pakoštanac, pa zna. Prava šteta što nisu uzeli desetak ljudi iz Pakoštana da odglume ćaću, mater, Antu kao dijete, dobili bi ono što se traži’, kazao je Travica. 

Datum objave: 12.12.2019.