Autor: CroExpress

Zahvalnom svetom misom koju je u Londonu, u nedjelju 8. prosinca  u 15 sati, predvodio msgr. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u zajedništvu s pomoćnim westminsterskim biskupom mons. Paulom McAleenanom, u crkvi Presvetoga Srca, obilježena je 50. obljetnica utemeljenja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu.

40f63d4bab.jpgFoto: HKM London
Misu su suslavili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (Split) dr. fra Marko Mrše, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preč. dr. Tomislav Markić, biskupski vikar za etničke zajednice nadbiskupije Southwark vlč. Shaju Varkey i voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović.

6a9dda1967.jpgFoto: HKM London
Asistirao je trajni đakon John Dal Din iz londonske župe sv. Vinka Paulskoga (Clapham Common).

U ime Westminsterske katedrale riječi dobrodošlice izrekao je vlč. John Scott.
Pozdravljajući okupljene domaćin fra Ljubomir je istaknuo kako ‘osnažena velikim jubilejom, obilježavanjem 50. godine djelovanja, Hrvatska katolička misija u Londonu, poput svjetionika, hrabro nastavlja širiti Božju Riječ, pastoralno skrbiti za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini, pružati blizinu onim najpotrebitijima, ali i promicati i čuvati hrvatski identitet i kulturu u ovom djelu svijeta. Ovaj je jubilej prigoda za slavljenje Božje providnosti i prisutnosti koja je omogućila pet desetljeća djelovanja misije i rast male i ranjive zajednice koja je zdravo integrirana u britansko društvo. Još važnije, ovo je trenutak za obnovu vjere i podsjetnik na sav uloženi rad ali i pogled u budućnost, jer istinsko slavlje iziskuje zahvalno sjećanje, zajedništvo u sadašnjosti te pouzdano gledanje u budućnost.’
Čestitavši fra Ljubomiru na poduzetnom pastoralnom radu u ovoj misiji, kao i na uspješnom povezivanju vjernika koji su naseljeni diljem Ujedinjene Kraljevine nadbiskup Puljić je posebice zahvalio vjernicima koji se trude okupljati i povezivati u duhu zajedništva njegujući vjeru i tradiciju koju se naslijedili. ‘Budite i ostanite vjerni Isusu Kristu, njegovoj Crkvi u kojoj ste urasli svetim krštenje. Ne zaboravljajte vjerske i narodne korijene i budite ponosni na svoje katoličko i hrvatsko ime’ – pozvao je okupljene nadbiskup Puljić.
a2b88ec57f.jpgFoto: HKM London
Povijest HKM London

O Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu od početka pastoralnu su brigu vodili tada dominikanci Franjo Marunica (1969.-1975.) i Dobroslav Ljubić (1971.-1974.). Nakon njih Misiju preuzimaju svećenici Zagrebačke nadbiskupije vlč. Vinko Kanižaj (1975.-1983.) i vlč. Drago Berišić (1983.-2007.). Od 1992. do 2007. godine u Misiji su djelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi: s. M. Zora Stojanović, s. Danica Sanader, s. M. Vedrana Ljubić, s. M. Regina Gegić, s. M. Zdenka Kolarić, s. M. Svjetlana Rezo, s. M. Bogdana Markić i s. Božana Maroš.

Hrvatsku katoličku misiju u Londonu od 2007. vodi fra Ljubomir Šimunović, član Franjevačke Provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita. Jedina je to hrvatska katolička zajednica u Ujedinjenoj Kraljevini koja je zdravo integrirana, pastoralno vrlo aktivna, ali relativno mala i još uvijek ranjiva zajednica, koja oslonjena na Gospodina ostvarila značajna postignuća.

Njezina važnost naročito se pokazala u vrijeme Domovinskog rata. Tada je Hrvatska katolička misija London bila središtem prikupljanja humanitarne pomoći za stradalnike u Hrvatskoj, a iz nje su se koordinirali i brojni organizirani javni istupi u cilju širenja istine o agresiji na Hrvatsku i stradanju hrvatskih građana. Pomogla je pri uspostavljanju pastoralne skrbi o Hrvatima u Republici Irskoj, a izdaje i dvojezični godišnjak ‘Most-The Bridge’ koji je izišao u 13 brojeva.

Uz Božju pomoć i otvorenost svojih članova ostaje se truditi biti mali ali važni svjetionik hrvatske prisutnosti na Otoku i s vedrinom gledati u budućnost prema sljedećim jubilejima!

U prigodnoj homiliji nadbiskup Puljić je između ostaloga rekao kako se pokazalo „toliko puta kako svijet mogu mijenjati…Objavljuje Hrvatska katolička misija LondonUtorak, 10. prosinca 2019.



HRVATSKI SVEĆENIK U LONDONU ‘Privilegij je živjeti ovdje, služiti svom narodu i Katoličkoj Crkvi’





Objavljuje Hrvatska katolička misija LondonUtorak, 10. prosinca 2019.

Datum objave: 10.12.2019.