Autor: CroExpress

Izbori će se održati u nedjelju, 22. prosinca u vremenu od 07.00 do 19.00 sati.

Izborno mjesto za glasovanje u Austriji će biti u Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, na adresi: Operngasse 20B, 1040 Wien.

Broj telefona: 0043 1 585 1976; broj faksa: 0043 1 585 48 45; e-mail adresa: beckon@mvep.hr

Sukladno odredbama Zakona o registru birača (Narodne novine 144/12, 105/15), uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u VRH Beč je:

Prethodna registracija – za birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj


Aktivna registracija – za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Svi birači koji svoje glasačko pravo žele ostvariti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču obvezni su zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju podnijeti Konzularnom odjelu VRH Beč zaključno do srijede, 11. prosinca 2019.

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnositi osobno, putem pošte, faksa i e-maila Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila podnositelj zahtjeva treba priložiti i presliku valjane identifikacijske isprave.

Podsjećamo da se birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH ne moraju aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta (znači za glasovanje u VRH Beč). Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Mostaru, a žele glasovati u Berlinu ili prebivalište u Berlinu, a žele glasovati u Münchenu).

S obzirom na mogućnost ponavljanja izbora (drugi krug glasovanja), birači imaju mogućnost kod podnošenja zahtjeva, odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja, koji je predviđen za nedjelju, 5. siječnja 2020. godine u vremenu od 7.00 do 19.00 sati.

Svi birači mogu do zaključno 11. prosinca 2019. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.
Više informacija internet portalu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Datum objave: 10.12.2019.