Autor: CroExpress/IKA

Hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Petar Palić gostovao je 5. prosinca u HKR-ovom ‘Aktualnom’ te govorio o svom pastoralnom pohodu hrvatskim katoličkim centrima u Oceaniji.

Biskup Palić izrazio je radost što je doživio ljepotu Australije, Novog Zelanda i Tasmanije i što se susreo s hrvatskim katoličkim misijama i centrima koji djeluju u Oceaniji. Istaknuo je da naši ljudi, iako su morali napustiti Hrvatsku, svi nose domovinu Hrvatsku u svojim srcima, a prenijeli su tu ljubav i na svoje potomke. Hrvati su svakako zahvalni australskom društvu što im je omogućilo da se ostvare i steknu dobre uvjete za život, kako navodi biskup, ali u srcu im je ipak Hrvatska: ‘Naši ljudi su tamo stvorili dom, odgovorni su građani i odgovorno rade za društvo te ga izgrađuju. U srcu pak nose Boga, Domovinu i Crkvu. Naše katoličke misije i centri središta su oko kojih se naši vjernici okupljaju’.

Napomenuo je zanimljivost da se emisije s Hrvatskoga katoličkog radija tamo slušaju i informiraju građane.

Vlč. Nikola Čabraja u Perthu uređuje emisiju na lokalnom radiju te koristi naše Vijesti iz života Crkve. Tamo se radio također zove Hrvatski katolički radio’, rekao je biskup Palić. Iako je proputovao cijelu Oceaniju zbog čega je bio na 12 letova u samo mjesec dana, biskup Palić navodi kako se sve to isplatilo zbog zajedništva koje je osjetio jer su ga na lijep način dočekali i vjernici i svećenici te se u Hrvatsku vratio obogaćen. Njihova povezanost s Domovinom je jaka, navodi biskup, a ovim susretom je također pokazano koliko Hrvatska biskupska konferencija te Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine vodi brigu o svima njima i da nisu zaboravljeni bez obzira na udaljenost.

Osim toga biskup navodi posebnost kojom se Hrvati u Australiji i na cijelom tom području mogu pohvaliti. Naši ljudi, rekao je biskup, dali su velik doprinos izgradnji australskoga društva. Hrvati iznose oko 0,7 posto od cjelokupnog stanovništva, a vrlo su uspješni te prepoznatljivi u svome radu. Biskup je istaknuo kako mu je vrlo drago da lokalno stanovništvo pozitivno komentira Hrvate te navode da, kroz svoj doprinos u pastoralu, hrvatske zajednice, sve redovnice, svećenici i vjernici obogaćuju i unose život u biskupije Australije.

Za kraj je biskup Palić pozdravio povezanost Hrvata u Australiji s Domovinom: ‘Oni prvenstveno svjedoče pripadnost Katoličkoj Crkvi te identitet hrvatskoga naroda (…) Duboko osjećaju povezanost s Republikom Hrvatskom.’

Datum objave: 09.12.2019.