PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTO) ADVENT U LUKSEMBURGU Hrvatski štand posjetio i luksemburški premijer Xavier Bettel

Foto: Goran Filipović

Foto: Goran Filipović

Dio prihoda od Bazara 2019. bit će dodijeljen Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Br. pregleda: 1113

Autor: CroExpress/G. Filipović

Advent je u Luksemburgu započeo velikom humanitarnom manifestacijom 'Bazar international de Luxembourg'. Pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese u prostoru velesajma okupile su se razne nacije kako bi predstavile svoje kulinarske specijalitete i ostale posebnosti. 

'Zahvaljujemo na angažmanu i radu čak 1500 volontera na 73 štanda iz ukupno 61 zemlje. Više od 30 tisuća posjetitelja moglo je pronaći nešto za svoj gušt, a svaki potrošeni cent ide u humanitarne svrhe. Za 2019. procjenjujemo da bismo mogli ostvariti ukupnu svotu prihoda od 600 tisuća eura. Taj će se iznos podijeliti na 74 prijavljena humanitarna projekta', objasnila je Carmen Decalf, potpredsjednica udruge Bazar international.

Među štandovima na velesajmu odlično je zapažen i hrvatski štand. Ponuda je već tradicionalno obuhvaćala mandarine iz Doline Neretve, a zanimljiv je sve veći interes naših OPG-ova za priredbu u Velikom vojvodstvu. Voditeljica štanda i hrvatskog nastupa Ivana Schumacher Filipović rezimira da joj je 'srce ko kuća'.
'Iz godine u godinu zadovoljstvo mi je raditi s našom ekipom volontera koju pojačavaju i Luksemburžani, Francuzi i Portugalci. Kolače nam je donirao Atrium Gulin iz Lozovca kod Šibenika, ponuđena su vina iz vinarije Komarna, pršut iz Kulina Nova Sela, masline iz Mediteran Arta, 'batela' iz OPG Diana Prpić, a za ponudu pića su nam pomogli Pivovara Medvedgrad, Al Kaprone, Paško, Kostelac, OPG Vincentinovic Hergouth, OPG Dragan Radić. Ne zaboravimo i puno donacija naših prijatelja koji žive i rade u Luksemburgu, ali i promotivne materijale koje nam je poslala Hrvatska turistička zajednica', rekla je Ivana Schumacher Filipović.

Luksemburški premijer Xavier Bettel i ove je godine posjetio hrvatski štand. 'Kupio sam paški sir i sok od mandarine', rekao je premijer, zadovoljan hrvatskom prezentacijom i prepoznatljivim bijelo-crvenim kockicama.

Dio prihoda od Bazara 2019. bit će dodijeljen Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

FOTOGALERIJA:

03.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.