PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

'DJEVOJČICA U PLAVOM KAPUTIĆU' Gradi muzej sjećanja na rat

Foto: CroExpress/Tomislav Tolušić

Foto: CroExpress/Tomislav Tolušić

Kupila kuću uz pomoć kredita.

Autor: CroExpress/Hina

Željka Jurić, 'djevojčica u plavom kaputiću' čija je snimka iz okupiranog Vukovara 1991. obišla svijet, kupila je kuću u mjestu Berak koju će urediti u spomen na Vukovar, piše u ponedjeljak Večernji list.

Zahvaljujući snimci BBC-a njezino je uplakano lice obišlo cijeli svijet. Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću, pogleda zamućenog suzama, u apokaliptičnoj sceni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. No i 28 godina kasnije ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije, navodi dnevnik.

Danas supruga i majka, 34-godišnja Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, udaljenom 15 km od Vukovara, u kući u kojoj je tijekom Domovinskog rata bio logor sa 102 zarobljenika, među njima i njezin ujak Mile Ivančić koji je ubijen u toj kući.

Dugo je godina s prozora svojega doma zagledavala porušenu, napuštenu kuću preko puta, s druge strane ceste, sve dok je nije, uz pomoć kredita, odlučila kupiti kako bi jednoga dana u njoj otvorila muzej nazvan 'Kuća sjećanja', prepun memorabilija koje sjećaju na stradanja u Domovinskom ratu.

'Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu. 'Kuća sjećanja' pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u 'sobi pijeteta', a bit će tu i 'soba prijateljstva' u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično. Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju', kazala je za Večernji list Željka koja je detalje razradila s projektantskim uredom iz Vinkovaca.

18.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.