PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OPROSTITI, ALI NIKAD ZABORAVITI - VUKOVAR 18.11.1991. - 18.11.2019. Siniša Glavašević: Grad - to ste vi!

Foto: CroExpress/Ivan Bošnjak

Foto: CroExpress/Ivan Bošnjak

Prije 28 godina, 18. studenoga pao je Vukovar. 87 dana opsade i grčevite borbe malobrojnih hrvatskih jedinica protiv mnogobrojnih jedinica JNA, srpskih teritorijalaca i dobrovoljaca spasilo je ostatak Hrvatske u tim najtežim trenucima stvaranja hrvatske države.

Br. pregleda: 1306

Autor: CroExpress

Povodom 28. obljetnice obilježavanja pada Vukovara u ruke srpskog agresora, donosimo 'Priču o gradu', esej novinara, publiciste i prozaika Siniše Glavaševića, rođenog 4. studenog 1960. godine u Vukovaru.

Glavašević je bio urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj, a 'Priča o gradu' dio je zbirke 'Priče iz Vukovara' koja je izdana 1992. godine.

Siniša Glavašević je dva dana nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice odveden na nepoznatu lokaciju, a tijelo mu je pronađeno nakon ekshumacije masovne grobnice na Ovčari 1997. godine.Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.

Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad - to ste vi.

18.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.