PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ISELJAVANJE VISOKOOBRAZOVANIH HRVATA Provedeno istraživanje pokazalo razloge odlaska

Foto: Pixabay/Skitterphoto

Foto: Pixabay/Skitterphoto

Na dnu ljestvice razloga odlaska ispitanih je nemogućnost zadovoljavajućeg rješavanja stambenog pitanja.

Autor: CroExpress

Istraživanje provedeno na 1126 iseljenika u EU, najviše Njemačku UK i Irsku, 
od kojih je 66 posto visokoobrazovanih, a koje je provela skupina istraživača s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazalo je kako gotovo dvije trećine njih koji su Hrvatsku napustili od 2013. do danas kao jedan od ključnih razloga iseljavanja ističu nemogućnost ostvarivanja prihoda koji omogućavaju normalan život, objavljeno je na portalu ideje.hr.

Više od polovice ispitanika ističe rasprostranjenost korupcije u društvu, trećina opći osjećaj netrpeljivosti, a četvrtina lošu kvalitetu rada društvenih institucija.

Na dnu ljestvice razloga odlaska ispitanih su nemogućnost zadovoljavajućeg rješavanja stambenog pitanja (18,9%), nepoticajno radno okruženje (17,1%) i neravnomjerna razvijenost regija (5,3%).

Za razliku od prijateljskih odnosa koje su ispitani procijenili podjednakim, zadovoljstvo drugim aspektima života procjenjuju boljim, osobito procjenu optimizma. Na pitanje što bi se moralo promijeniti u RH da se vrate, za trećinu je to mogućnost ostvarivanja prihoda za pristojan život, a za 18,4% povratak ne dolazi u obzir.  

18.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.