Autor: CroExpress/Hina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak za odluku HDZ-ovog Suda časti o isključenju iz stranke osam zagrebačkih HDZ-ovaca kako su ‘kulturna komunikacija, kritika i prijedlog OK’, no da govor mržnje ne može proći
‘Jednostavno imate normalnu stvar – kulturna komunikacija, kritika, prijedlog, ne slažemo se, sve OK, govor mržnje – nemoguće! Ne može proći, o tome se radi, ništa drugo, to je zdravo za HDZ’, poručio je Plenković u RTL Direktu nakon što je zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama HDZ-ov zagrebački Sud časti odlučio isključiti osam članova.

Na telefonskoj sjednici zagrebačkog ogranka HDZ-a, čiji je Plenković član, kaže nije sudjelovao jer je bio u Jalžabetu, a potom se s predsjednicom RH konzultirao o daljnjem nastavku njezine kampanje.

Za kandidata s karakterom previše plakanja na prvu

Za prozivke SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, koji je rekao da je termin izbora namješten za HDZ-ovu kandidatkinju, Plenković je kazao da mu je to ‘za kandidata s karakterom previše plakanja na prvu’. Upitan je li mu sporno to što glavni državni inspektor Andrija Mikulić ujedno i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, skuplja novce za kampanju HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je rekao kako nije, jer su ‘gledali i razgovarali’ te da ‘sukoba interesa u formalnom smislu nema’. ‘Molim svakoga tko ima bilo kakvu indiciju da će biti prisiljen financirati kampanju HDZ-a, neka mi to prijavi i riješit ćemo to odmah’, poručio je.

Opetovano je komentirao odustajanje od iznajmljivanja Hrvatskog sabora za skup Europske pučke stranke rekavši kako je to napravljeno jer ‘u dijelu hrvatske javnosti, potaknute braniteljima digniteta saborskih stolica, mikrofona, lustera je to nekakav problem’. ‘To je provincijalan stav naših političkih oponenata, a meni je u interesu da kongres prođe dobro. Ako imamo saziv Sabora i ljude koji žive od incidenta, ispada i netolerancije, zašto bih ja njima davao prostor da meni rade incidente na nečem što je dobro za Hrvatsku’, poručio je Plenković.

Upitan je li mu laknulo što srpski predsjednik Aleksandar Vučić ne dolazi u Zagreb na Kongres Europske pučke stranke uzvratio je kako je odluka o tome da ne dođe na skup očito njegova jer je on poslao dopis.

Predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je i kako ne zna ništa o tome da šef zagrebačke Skupštine HDZ-ov Drago Prgomet razmišlja o ostavci na mjesto predsjednika zagrebačkog parlamenta, povlači se iz aktivne politike i ulazi u Američku kiruršku akademiju, o čemu piše današnji Večernji list. 
‘To mi je prva vijest. Ne vjerujem, pa siguran sam da bi mi javio’, kratko je kazao Plenković.

Smanjenje broja ministarstava, ali od idućeg mandata

Ako HDZ osvoji vlast na idućim parlamentarnim izborima Plenković je najavio da će smanjiti broj ministarstava no nije definirao za koliko. ‘Za dosta, više nego što mislite. Pustite nešto i za kampanju’, bio je neodređen Plenković. Upitan zabrinjava li ga to što ima ‘tanašan’ kadar s obzirom da se svako malo pokaže kako netko od njegovih ministara pa i glavni državni inspektor ne znaju ispuniti imovinsku kartice, premijer je uzvratio kako se SDP i Most bave prijavama političkih oponenata. 
‘Postoji jedna vrsta sportaša, u kojoj su najjači SDP-ovci i Mostovci koji se bave sportom prijavljivanja. Dakle njihov je sport prijavljivati političke oponente Povjerenstvu za sukob interesa. To govori o karakteru te ekipe’, zaključio je premijer.

Datum objave: 15.11.2019.