PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SRAMOTAN INCIDENT Devastiran spomenik hrvatskim braniteljima u Sisku

Foto: HDZ Sisak

Foto: HDZ Sisak

Župan Žinić osudio uništenje spomenika.

Br. pregleda: 1429

Autor: CroExpress/Hina

Nepoznati počinitelji devastirali su u noći sa subote na nedjelju spomenik hrvatskim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana. 

'Najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago', poručio je Sisačko-moslovački župan Ivo Žinić u priopćenju.

Postoje, kazao je, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta. Dodao je međutim da postoje isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima. 

'Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja', poručio je. Iako su, kaže, takvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatra da nikako ne treba podcijeniti taj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da takvi incidenti postanu svakodnevna praksa. 

'Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari. Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije', poručio je župan Ivo Žinić.

28.10.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.