Autor: CroExpress/Tuga Tarle

Nakon mnogih iluzija kojima smo se hranili od 90-ih godina naovamo došlo je vrijeme da priznamo da je bilo previše međusobnog zavaravanja, osuđivanja i razočaranja. Na nama je da ponovno pronađemo put jedni prema drugima izgrađen na istini i uzajamnom povjerenju. Oni iseljenici koji su sudjelovali u političkim borbama i prosvjedima u doba jugoslavenskog režima s vremenom će se riješiti sindroma progonjene zvijeri jer ih više nitko neće progoniti.
Očekujemo da nove generacije hrvatskih iseljenika neće više trebati ni prosvjedovati ni strančariti. Nova iseljenička populacija lakše će se i brže uklapati u društvenu sredinu zemalja primateljica gdje će stvarati svoj život i obitelj slobodni od osjećaja krivnje što su otišli jer će se uvijek moći vratiti. Oni koji su smatrali da bi trebali odlučivati o sudbini Hrvatske iz pristojne udaljenosti morat će se toga odreći jer će se sudbina Hrvatske pretežno rješavati u domovini.
beb330c083.jpg

Za one koji žele i nadalje za Hrvatsku raditi, uvijek će biti dovoljno posla.

Svaki uspješan Hrvat u iseljeništvu naš je najbolji lobist. Činjenica, pak, da zastupa jednu slobodnu i priznatu državu na karti svijeta i njemu samom znatno osnažuje poziciju. Zahvaljujući njemu Hrvatska će brže i uspješnije graditi mnogostruku mrežu mostova s ostalima. To bi nam trebao biti zajednički cilj. Našu ljubav i skrb prema domovini ne možemo i ne smijemo različitim mjerilima mjeriti, ali nam posao za njezin probitak neće i ne može biti isti.
94c98a88f2.jpg

Hrvati u domovini morat će prihvatiti činjenicu da iseljenici nisu objekt za političko manipuliranje i da istodobno imaju moralno pravo, na neki način i dužnost, da se angažiraju za boljitak Hrvatske. Oni koji su prezirali iseljeničko znanje i iskustvo bit će vrlo brzo prisiljeni priskrbiti taj imetak metodom vlastite kože kako bi ga mogli primjenjivati u novim uvjetima tržišnoga gospodarenja u domovini.

Datum objave: 23.10.2019.