Autor: CroExpress/Hina

Europska komisija donijela je u utorak odluku koja kaže da je Hrvatska ispunila tehničke kriterije za ulazak u schengensku zonu, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker pozvao je države članice da brzo prime Hrvatsku u punopravno članstvo tog bezgraničnog prostora.
‘Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila kako bi ispunila sve kriterije za pristupanje schengenskom području. Samo ako smo ujedinjeni i složni možemo osigurati snažnije schengensko područje. Dijeljenje postignuća Schengena mora biti naš zajednički cilj. Zbog toga vjerujem da će države članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska ubrzo postala punopravna članica Schengena’, izjavio je Juncker.

Europski povjerenik za unutarnja pitanja Dimitris Avramopoulos naglasio je da snaga Schengena ovisi o tome koliko je to područje uključivo. ‘Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta, to moramo priznati. Kad postane punopravna članica schengenskog područja, pridonosit će njegovu daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica Europske unije ‘, rekao je Avramopoulos, koji u Strasbourgu održao press konferenciju na ovu temu. Na konferenciji za novinare povjerenik Avramopoulos je, odgovarajući na pitanja slovenske novinarke, rekao da slovensko-hrvatska granica nije bila predmet evaluacije hrvatske spremnosti za Schengen jer će to biti unutarnja granica kad Hrvatska uđe u schengenski prostor.

Božinović: Posao smo obavili u potpunosti i Europska komisija je to potvrdila

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je zeleno svijetlo EK-a za Schrengen veliki uspjeh te je čestitao svima koji su pridonijeli tom strateški važnom postignuću Hrvatske. ‘Veliki uspjeh za Hrvatsku. Ispunili smo tehničke uvjete za Schengen. Posao smo obavili u potpunosti i Europska komisija je to potvrdila. To smo najavili i to smo ostvarili. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dali doprinos ovom velikom i strateški važnom postignuću RH i Vlade RH’, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Datum objave: 23.10.2019.