Autor: CroExpress/PR

Vodeći stručnjaci za održivost u državnim, poslovnim i akademskim krugovima od 10. do 12. listopada okupili su se na Lošinju povodom četvrtog izdanja međunarodne konferencije Svjetskih dana zelenih destinacija (Global Green Destinations days)!
Ova vodeća globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama ove se godine održala u Zagrebu i Malom Lošinju, a osim 30 prezentacija i panel rasprava s više od 60 vodećih stručnjaka svijeta na temu ‘Zelena rješenja za turističke destinacije’, predstavile su se Top 100 održive destinacije svijeta za 2019. godinu.

Na ‘održivoj’ konferenciji koja je okupila više od 120 sudionika iz 30 zemalja svijeta u sklopu koje je organiziran niz radionica, izleta, sjednica te panel rasprava, okupili su se najbolji u aspektu održivosti.

Nakon popodnevnih serija predavanja u lošinjskom hotelu Bellevue te paralelnih tematskih tribina o prioritetnim temama (Širenje turizma u vremenu i prostoru: upravljanje najpopularnijim destinacijama i razvoj novih zelenih destinacija, Turizam koji podupire lokalne zajednice, kulture i tradicije, Turizam koji podupire prirodu i bioraznolikost, Marketing za održivu turističku destinaciju, Suočavanje s izazovom emisija ugljika i klimatskih promjena u turizmu, uključujući održivu mobilnost, Gospodarenje vodom i otpadom i smanjenje upotrebe plastike, itd.), najznačajniji dio ovogodišnjeg izdanja Svjetskih dana zelenih destinacija, dodjela nagrada Top 100 & GD Award održala se u Muzeju Apoksiomena na kojoj su dodijeljena priznanja Top 100 Zelenih destinacija svijeta. Mali Lošinj je dobio srebrnu nagradu za nastojanja u održivom razvoju, a nagradu je uručio Albert Salman predsjednik međunarodne zaklade Global Green Destinations.
Na svečanosti je od strane TZG Malog Lošinja Institutu ‘Plavi svijet’ uručena donacija od deset tisuća kuna od sredstva kotizacije koja su prikupljena za ovaj skup.

Sudionici konferencije ovom prilikom istražit će otok Lošinj te uživati u slobodnom vremenu isprobavajući brojne aktivnosti koje otok vitalnosti nudi. Za zainteresirane, organiziran je i izlet na nacionalni park Plitvička jezera te povratak u Zagreb.

Drago nam je što je Lošinj prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija te što nam je ove godine pripala čast biti domaćin međunarodne konferencije. Lošinj je još 2006. godine započeo s destinacijskim brend menadžmentom polazeći od sporta, zdravlja i vitalnosti kao dijela svog kulturnog i prirodnog bogatstva. Upravo je održivost godinama ključna prednost Lošinja, ali htjeli smo i dalje napredovati te koristiti europske standarde, stoga smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta te 2016. osvojili nagradu za održivo i pristupačno upravljanje turizmom.

Obaveznim mjerenjem i usporedbom podataka detektiramo snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije. U integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima dolazimo do prijedloga i rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju. Upravo zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji svih partnera u destinaciji, Lošinj se može pohvaliti sve većom prepoznatljivošću u svijetu i to kao destinacija održivog turizma, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.
Predsjednik zaklade Green Destinations, g. Albert Salman, kratko se osvrnuo na konferenciju: ‘Zajednica Zelenih destinacija ovaj je tjedan postigla ogroman napredak u razvoju zajedničkih strategija i alata za održivi turizam. Naših 100 destinacija obvezalo se na pionirsku ulogu u tome i svi se zahvaljujemo našim hrvatskim i lošinjskim domaćinima što su nam to omogućili na konferenciji GGDD 2019’.

Trodnevno međunarodno događanje, organizirano uz potporu partnera i suorganizatora, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice grada Zagreba i Turističke zajednice Kvarnera u suradnji s Ministarstvom turizma RH, inicijativa je organizacije Green Destinations, međunarodne zaklade za održivo upravljanje odredištima.


Datum objave: 14.10.2019.