Autor: CroExpress/Žena vrsna

Crtić sveta Terezija Avilska je premijerno 2014. godine prikazala produkcijska kuća Laudato, a traje manje od 24 minute i sinkroniziran je na hrvatski jezik. Crkva 15. listopada slavi spomendan na ovu sveticu i možda je baš ovaj crtić način kako ćete svoju djecu poučiti o prvoj ženi crkvenoj naučiteljici.

U crtiću u jednoj katoličkoj obitelj majka svojoj djeci govori o svetici kako bi ih poučila životnim vrijednostima na njenom primjeru.
Osim majke, djevojčicu Luciju podučava i sestra Benedikta koja jako puno toga zna o svetoj Tereziji.

Sveta Terezija Avilska je rođena kao peto dijete u obitelji od njih 12. S bratom Rodrigom je odlučila trpjeti za Krista čitajući o životima svetaca. Kao mali su pobjegli od kuće u nadi da će podnijeti muku i odmah postati sveti. Plan im je pokvario ujak koji ih je susreo u susjednom selu i vratio kući.
Kao djevojka, sveta Terezija Avilska je bila ljepotica i puno se voljela uređivati. Zabrinuti otac je zbog toga šalje u samostan sestara Augustinski u Avili u centru Španjolske. U crtiću ćete saznati da je jako teško napustila obitelj te da se, nedugo nakon što je postala časna sestra, jako razboljela i gotovo umrla te da je po zagovoru sv. Josipa čudesno ozdravila.

Iako je bila velika svetica, bilo joj je jako dosadno moliti. Premalo je molila. Radije je u samostan primala posjete i tako je puno vremena provodila u razgovoru sa ženama koje su ih došle posjetiti. Nekada su joj donosile i darove.

Jednog je dana došla u svoju sobu i vidjela Isusa na križu iznad kreveta kako krvari. Zapitavši Ga što se dogodilo, čula je glas koji joj je rekao da Ga ranjavaju njena ogovaranja. Otada se sve promijenilo. Ljudski nesavršena bila je odlučna postići savršenstvo.

Datum objave: 14.10.2019.