PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.10.2019
tekst
tekst

Svijet

NJEMAČKA Ima rekordan izvoz naoružanja, najviše oružja od Nijemaca kupuju Mađari

Foto: ellsworth.af.mil/Thomas Karol

Foto: ellsworth.af.mil/Thomas Karol

Na listi zemalja koje kupuju najviše oružja iz Njemačke se nalaze i Egipat i Alžir.

Autor: CroExpress/Hina

Njemačka bilježi rekordan izvoz naoružanja i ove bi godine taj izvoz mogao premašiti količinu naoružanja iz rekordne 2015., javlja u ponedjeljak agencija Dpa pozivajući se na informacije njemačke vlade. 'Do kraja rujna ove godine njemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 6,35 milijardi eura, što je 75 posto više od istog razdoblja prošle godine', proizlazi iz odgovora savezne vlade na upit zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu, kako prenosi agencija Dpa. Time bi ove godine mogao biti oboren rekord iz 2015. kada je Njemačka izvezla oružja u vrijednosti od 7,86 milijardi eura. 

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je ovaj nagli porast objasnio činjenicom da su prošle godine mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje, zbog spora oko ovog pitanja unutar demokršćansko-socijaldemokratske vlade, stajale na ledu. To se posebice odnosi na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koje se, zbog umiješanosti u rat u Jemenu, nalaze na listi zemalja za koje je izvoz oružja sporan.

Na prvom mjestu po količini kupljenog njemačkog naoružanja se nalazi Mađarska, koja je u prvih devet mjeseci ove godine od Njemačke kupila oružja u vrijednosti od 1,77 milijardi eura. Na listi zemalja koje kupuju najviše oružja iz Njemačke se nalaze i Egipat i Alžir.

08.10.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.