Autor: CroExpress

Ako je suditi prema pisanju austrijskih medija, Hrvate koji žive i rade u Austriji, ali i druge strance, mogle bi u budućnosti čekati puno strože kontrole pri ostvarivanju prava na socijalnu pomoć, prenosi Večernji list. Ono što je pritom posebno zanimljivo je što je povod intezivnijoj raspravi o tom pitanju ni manje ni više nego bračni par iz Hrvatske koji je ‘preveslao’ austrijski sustav.

Austrijska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv bračnog para iz Hrvatske kojeg tereti za nanošenje štete austrijskom državnom proračunu u iznosu od više tisuća eura.

Naime, policija navodi da imaju dokaze da su 74-godišnji muškarac i njegova tri godine mlađa supruga živjeli u Hrvatskoj u vrijeme kada su primali dodak na koji pravo ostvaruju samo oni koji žive u Austriji, javlja Kleine Zeitung. Radi se o dodatku na invalidsku mirovinu koji je muškarac s prebivalištem u austrijskom mjestu Leoben primao iako od travnja 2017. do travnja 2019. godine tamo nije živio, kao niti njegova supruga, a takav oblik socijalne pomoći mogu ostvariri samo građani koji žive u Austriji.

Datum objave: 07.10.2019.